Robottikoptereille uusia säädöksiä ja radiotaajuus

Eurooppalainen robottikoptereiden drone-lainsäädäntö on ottanut Trafin mukaan merkittäviä askeleita eteenpäin EASAn uuden perusasetuksen EU 1139/2018 sekä EU komission julkaisemien luonnosten Implementing Regulation ja Delegated Regulation muodossa. Miehittämättömän ilmailun valtakunnalliseksi radiotaajuudeksi on otettu käyttöön 133.325 MHz.

Komission julkaisemien sääntelyluonnosten kommentointiaika päättyy marrakuun alussa. Nyt käynnissä oleva kommentointikierros on oletettavasti viimeinen tilaisuus vaikuttaa tulevaan lainsäädäntöön, joten Trafi kannustaa drone-alan uutiskirjeessä suomalaisia toimijoita aktiiviseen kommentointiin EU:n sivuilla (LINKKI).

Miehittämättömän ilmailun valtakunnalliseksi radiotaajuudeksi on Trafin mukaan otettu käyttöön 133.325 MHz. Oma radiotaajuus on välittömän toiminnan tiedottamista palveleva viestikanava kaikelle ilmailulle.

Uutta taajuutta käytetään toiminnasta ilmoittamiseen miehittämättömälle ilmailulle varatuilla alueilla, kun muuta soveltuvaa, esimerkiksi lähellä olevan lentopaikan taajuutta ei ole käytettävissä. Ilmailuradion käyttämiseen vaaditaan rajoitetun radiopuhelimen hoitajan kelpuutus ja käytettävällä radiolla tulee olla Viestintäviraston lupa.

Miehittämättömien ilma-alusten lennätys on jatkanut voimakasta kasvuaan, mikä näkyy myös Trafin tilastoissa. Läheltä piti -tilanteiden ja ilmatilaloukkausten määrä on kasvanut nopeaa tahtia. Monelle dronen lennättäjälle ilmatilarakenne ja ilmailumääräykset ovat vielä tuntemattomia.

Trafin mukaan varsinkin harrastelennättäjien tietämättömyys määräyksistä on johtanut useisiin ilmatilaloukkauksiin ympäri Suomea ja vakaviinkin läheltä piti -tilanteisiin dronejen ja miehitettyjen ilma-alusten välillä.

Lisää: Trafin droneinfo (LINKKI), Drone Rules -sivusto (LINKKI) ja aiempia drone-uutisia Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI)

Kuvituskuva: Suomessa on kokeiltu jo pitsojenkin kuljetusta droneilla. Lisää (LINKKI)