Suomalaisosaamista Huawein uusimpaan GT-älykelloon

Suomalainen sykeanalytiikkayritys Firstbeat Technologies on ollut mukana kehittämässä Huawein uutta GT -älykellon liikunta- ja hyvinvointiominaisuuksia. Yrityksen monitieteiseen tutkimukseen perustuva analyysi tuottaa henkilökohtaista tietoa stressistä, palautumisesta ja liikunnan vaikutuksista.

Jyväskylässä toimiva Firstbeat on suomalainen hyvinvoinnin, huippu-urheilun ja kuluttajatuotteiden parissa toimiva yritys, jonka kehittämä sydämen sykevälianalyysi auttaa parantamaan suorituskykyä ja hyvinvointia.

Yrityksen tuotteita hyödyntävät eri tuotteissa huippu-urheilijat ja joukkueet, hyvinvoinnin ammattilaiset sekä kuluttaja-asiakkaat. Firstbeat Technologies on tehnyt Huawein kanssa yhteistyötä jo vuosia. Uusimmassa GT-mallissa hyödynnetään suomalaisyhtiön tekniikoita laajasti. Kellossa on kuusi ominaisuutta, jotka on toteutettu yhdessä Firstbeatin kanssa (listattuna uutisen lopussa).

’’Olemme päässeet uudelle tasolle siinä, miten tarkasti älykello kerää dataa, analysoi sitä ja tuottaa yksilöllistä tietoa käyttäjänsä hyvinvoinnista ja ohjeistaa häntä liikkumaan’’, Firstbeat Technologies Oy:n toimitusjohtaja Joni Kettunen kertoo.

Jyväskyläläinen Firstbeat Technologies on perustettu vuonna 2002. Yrityksen analytiikkatuotteita ja -palveluita käyttävät  muun muassa jalkapallon suurseurat Manchester United ja Arsenal, hallitseva NBA-koripallon mestari Golden State Warriors sekä yli puolet NHL-joukkueista.

Ensimmäinen Firstbeatin teknologiaa sisältävä tuote oli vuonna 2004 julkaistu suomalainen Suunto-sykemittari. Siihen integroitiin Firstbeatin kehittämä sykevaihteluun analyysiin perustuva malli kehon toiminnoista. Myöhemmin yrityksen tekniikkaa ovat käyttäneet Suunnon lisäksi älykelloissaan Samsung, Garminin ja Sony.

Kiinalaisella Huaweilla on myös Suomessa laajaa tutkimustoimintaa. Yrityksellä on kaksi tutkimus- ja tuotekehityskeskusta– toinen Helsingissä ja toinen Tampereella. Huawei aloitti Suomessa vuonna 2008 ja työllistää nykyään yli 370 henkilöä.

Huaweilla on kaikkiaan 18 tutkimus- ja tuotekehityskeskusta, joista kahdeksan Euroopassa. Suomen lisäksi tutkimuskeskuksia on muun muassa Ruotsissa, Belgiassa Ranskassa, Saksassa, Irlannissa, Italiassa, ja Iso-Britannissa.  Huawein pääkonttori sijaitsee Kiinan piilaaksossa Shenzhenissä.

Näitä asioita Huawei GT mittaa

  • VO2max mittaa käyttäjän maksimaalisen hapenoton ja kuntotason, jonka avulla on helppo seurata omaa kehitystä niin liikuntaharjoittelun kuin kokonaisvaltaisen terveyden ja jaksamisenkin suhteen.
  • Aerobinen harjoitusvaikutus kertoo, minkälainen vaikutus harjoituksella on käyttäjän aerobiseen kuntoon nähden; kehittääkö vai ylläpitääkö se kuntoa ja onko harjoittelu oikeanlaista kuntoon suhteutettuna.
  • Oma juoksusuunnitelma antaa käyttäjälle yksilöllisiä suosituksia juoksuharjoitteluun mukautuen käyttäjän kunnon, harjoittelun ja tavoitteiden mukaisesti ja ohjeistaa häntä tavoitteiden saavuttamiseksi.
  • Reaaliaikainen valmennus auttaa käyttäjää saavuttamaan harjoittelutavoitteensa turvallisesti ja tehokkaasti analysoiden harjoituksen aikana käyttäjän sykettä ja kuormitusta sekä antaen lisäksi reaaliaikaista palautetta, pitäisikö käyttäjän esimerkiksi lisätä tai hiljentää vauhtia.
  • Palautumisaika arvioi, miten kauan käyttäjän tulee levätä harjoituksen jälkeen ja milloin hän on valmis seuraavaan kunnon treeniin. Auttaa ehkäisemään ylikuormitusta ja optimoimaan kehityksen.
  • Kalorit mittaa luotettavasti kalorinkulutuksen perustuen käyttäjän yksilöllisiin ominaisuuksiin ja fyysiseen aktiivisuuteen.

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2018/