Paperitulostamisen kasvu hyytyi muttei loppunut

Toimistoissatulostetaan edelleen paljon paperille, mutta japanilaisen Kyoceran mukaan määrien kasvu on pysähtynyt. Siksi tulostin- ja kopiointialalla on erityisesti julkisella puolella herätty hankinnoissa kilpailuttamaan tulostuslaitteet elinkaarimallin perusteella. Tulostimia ei haluta Kyoceran mukaan enää ostaa tai liisata, vaan ne hankitaan palveluna, joka mukautuu muuttuviin tarpeisiin.

Japanilaisen kirjoitinvalmistaja Kyoceran myynti- ja markkinointipäällikkönä Suomessa aloittanut Rauno Liukkonen patistaa yrityksiä vakioimaan tulostus- ja kopiointipalvelunsa elinkaarimallin avulla.

Rauno Liukkonen, Kyocera

’’Tulostuslaitteiden ja -palvelun vakioinnilla saadaan kustannuksiin ja toiminnantehokkuuteen aivan uudenlaista hallittavuutta’’, sanoo Liukkonen.

Vuosia julkisten hankintojen parissa työskennellyt Liukkonen uskoo, että jatkossa julkisen puolen hankinnoissa ympäristöasiat saavat enemmän painoarvoa.  Tällä hetkellä ympäristöasioiden painoarvo pyörii kilpailutuksissa noin 10 prosentissa.

Tavanomaisesti vertaillaan vain laitteiden energiankulutusta, TEC-arvoa(*, vaikka tulostuksessa ympäristöä kuormittavat myös elinkaaren aikana syntyvä jäte: tyhjät värikasetit, pakkaukset, vaihdettavat varaosa ja tarvikkeet.

Syntyvän ympäristöjätteen saaminen mukaan kilpailutuksiin ei ole Liukkosen mukaan yksinkertaista, sillä vertailtavuus tuottaa vaikeuksia.  – Se olisi kuitenkin kaikkien etu.

TAUSTAA: Kyoceran perusti vuonna 1959 Tohtori Kazuo Inamori. Alunperin yhtiön nimi oli Kyoto Ceramic Co. Ltd. ja sen erikoisalana olivat hienokeraamiset tuotteet. Nykyisinkin yhtiö tekee keraamisia ja elektroniikan komponentteja, mutta myös aurinkopaneeleita, tulostimia,  sairaalatuotteita ja jopa matkapuhelimia. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Kyotossa Japanissa. Liikevaihto oli viimeksi 11,7 miljardia euroa.

* TEC-arvo on kriteeri, jota on noudatettava kansainvälisessä Energy Star Program -standardissa. Se viittaa yhden viikon aikana käytettyyn sähköön, kun laitteen oletetaan olevan välillä toimintatilassa ja välillä valmiustilassa/sammutettuna sekä kaksi päivää valmiustilassa/sammutettuna. 

Kuva: Kyocera