Polymeereista ja proteiineista vihreämpää elektroniikkaa

Yhdysvaltalaisen Massachusetts Amherstin yliopiston tutkijaryhmä on tuottanut proteiineista ja polymeereistä uuden elektronisen materiaalin, joka voi johtaa tulevaisuudessa joustaviin ratkaisuihin antureissa tai elektroniikkalaitteiden valmistuksessa.

Proteiinin nanolangoilla on monia etuja verrattuna piin nanolankoihin ja hiilinanoputkiin. Ne ovat biologisesti yhteensopivia, vakaita ja niitä voidaan muuntaa tunnistamaan laajan valikoimaa biomolekyylejä ja kemikaaleja, jotka ovat lääketieteen tai ympäristön kannalta kiinnostavia, toteavat tutkijat.

University of Massachusetts Amherst-yliopiston  tutkimusjohtaja mikrobiologi Derek Lovley ja polymeeritutkija Todd Emrick toteavat uuden työn osoittavan, että on mahdollista yhdistää proteiiniset nanolangat polymeerin kanssa tuottamaan joustava elektroninen komposiittimateriaali, joka säilyttää sähkönjohtokyvyn ja proteiininanolankojen ainutlaatuiset tunnistusominaisuudet.

Tutkijat ovat selvitelleet proteiinisten nanolankojen biologista toimintaa vuosikymmenen ajan mutta vasta nyt löydettiin sopivat olosuhteet niiden sekoittamiselle johtamattoman polymeerin kanssa sähköä johtavan komposiittimateriaalin tuottamiseksi.

”Lisäetuna on se, että proteiinilangat ovat todella ”vihreitä kestäviä materiaaleja”, toteaa Lovley. ’’Voimme tuottaa massoittain proteiinipohjaisia nanolankoja mikrobien kasvatuksella, jota ylläpidetään uusiutuvien raaka-aineiden avulla. Perinteisempien nanohiukkasten valmistuksessa tarvitaan runsaasti energiaa ja joitakin haitallisia kemikaaleja’’.

Lisää: Nanobitteja (LINKKI) ja yliopiston tiedoteuutinen (LINKKI) ja tutkijoiden tiedeartikkeli Small Nano Micro -lehdessä (LINKKI).

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2018