Suomalaista keinonäköä robottiautoihin

Koneoppimisen yleistyminen ja yhä monimuotoisempi hyödyntäminen on auttanut tamperelaista Unikie kasvun polulle jo kolmen ensimmäisen toimintavuoden aikana. Yrityksen visiona on vahvasti olla mukana keinonäköön liittyvien tuotteiden ja ratkaisujen tarjoamisessa itseohjautuviin ajoneuvoihin.

Unikie Autonomous Drive -lasertutkasovellus on keinonäköpohjainen ratkaisu, joka tarjoaa tavanomaiseen kuvapohjaiseen koneoppimiseen verrattuna huomattavasti luotettavampaa tietoa. Aidot lasermittaukset jättävät arvailujen varaan entistäkin vähemmän asioita.

’’Sovellus tunnistaa ympäristöstään kappaleita ja ihmisiä, ja osaa esimerkiksi arvioida kappaleen liikkeen suunnan ja nopeuden’’, Unikien toimitusjohtaja Esko Mertsalmi valottaa ratkaisun ominaisuuksia.

Aidot lasermittaukset jättävät arvailujen varaan entistäkin vähemmän asioita. Tärkeä on optinen tutka LiDAR.

Ratkaisu havainnoi Mertsalmen mukaan ympäristöä, oppii havaintojen pohjalta toimimaan tietyllä tavalla ja reagoi vastaavaan havaintoon jatkossa toivotusti.

’’Keinonäkö ja sensorit tunnistavat ja osaavat ennakoida tilanteita, jotka meiltä ihmisiltä voisivat jäädä helposti huomioimatta’’, Mertsalmi sanoo.

Tulevaisuudessa auto on täysin itsenäinen tieliikkuja ja sen täytyy pystyä reagoimaan ympäristöön ja tekemään itsenäisiä, toki ennalta ohjelmoituja päätöksiä.

’’Visiot ovat tärkeitä kehitysyrityksille, mutta arjen tekemistä ei tule unohtaa, Esko Mertsalmi korostaa.

”Unikie tuottaa myös älykkäiden koneiden ohjausratkaisuja teollisuusyrityksille, yksilöllisiä ja innovatiivisia IP-pohjaisia puhe- ja viestintäpalveluita operaattoreille sekä integraatioprojekteja suurille IT-taloille”, Metsalmi taustoittaa.

Lähde: Timo Mansikka-Aho/Editori

Lisää: Uusiteknologia.fi:n aiemmat Unikieta käsittelevät artikkelit (LINKKI)

Kuvat Unikie

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!