Video: Navigointi onnistuu ilman GPS-signaaliakin – ei voi häiritä

Englantilaiset Imperial College Lontoon ja M Squaredin -yhtiön tutkijat ovat esitelleet kvanttikompassin, jota voidaan käyttää navigointiin ilman satelliitteja. Lisäksi sitä ei voi GPS-signaalin tavoin häiritä tai manipuloida kuten viime aikoina on Suomen Lapissakin havaittu. Lisää esittelyvideolta.

Suurin osa nykyisestä navigoinnista perustuu maailmanlaajuiseen satelliittinavigointijärjestelmään, kuten GPS:ään, joka lähettää ja vastaanottaa signaaleja maapallolta kiertävistä satelliiteista. Vastaavaa tekniikkaa ovat eurooppalainen Galileo ja venäläisten Glonass.

Atomit saadaan riittävän kylmiksi erittäin tehokkailla lasereilla, joita voidaan tarkasti hallita.

Brittien uudenlainen kvanttikiihtyvyysmittari tukeutuu tarkkuuteen ja täsmällisyyteen mittaamalla superkylmien atomien ominaisuuksia. Erittäin alhaisissa lämpötiloissa atomit käyttäytyvät kvanttimaisesti, toimien sekä aineen että aaltojen tapaan.

Kiihtyvyysmittarit mittaavat kuten nykyisetkin tähän tekniikkaan perustuvat kompassit, kuinka objektin nopeus muuttuu ajan myötä. Tämän ja kohteen alkupisteeseen avulla voidaan laskea uusi asema.

Kun atomit putoavat, niiden aalto-ominaisuuksiin vaikuttavat ajoneuvon kiihtyvyys. Optisen viivaimen avulla kiihtyvyysmittari kykenee mittaamaan nämä pienet muutokset hyvin tarkasti.

Nykyinen järjestelmä on suunniteltu suurten ajoneuvojen, kuten laivojen ja jopa junien, navigointiin.

Lisää: Nanobitteja (LINKKI), lontoolaisyliopiston tiedote (LINKKI), tutkimusuutinen (LINKKI) ja video (LINKKI, Youtube)

Kuvat: Imperial College London.

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!