Kaivinkoneen siirrosta tehtiin digitaalinen kaksonen

Suunnittelutoimisto Etteplan ja simulointiohjelmistoihin erikoistunut Mevea ovat kehittäneet digitaalisen kaksosen työkoneiden siirtoon tarkoitetusta tuotteesta. Jyväskyläläisen Sleipnerille tehtyä simulaatiomallia voidaan käyttää tuotteen kouluttamisessa tai jälkimarkkinoinnissa.

Etteplanin ja Mevean kehittämässä sovelluksessa kaivinkonetta ja Sleipnerin siirtojärjestelmää voidaan käyttää simulaatiomallissa, joka vastaa toiminnallisilta ominaisuuksiltaan ja suorituskyvyltään täysin fyysisiä laitteita.

Simulaatiomalliin on myös luotu täysin todenmukainen kaivosympäristö. Simulaatiomallilla voidaan antaa loppukäyttäjille tarvittava koulutus, ilman että asiakkaan tuotanto häiriintyy. Digitaalinen kaksonen on osa Sleipnerin digitaalista kokonaisuutta, joka palvelee ensi vaiheessa loppuasiakkaiden ja jälleenmyyjien kouluttamisessa.

’’Simulaattoripohjaisella koulutuksella pystymme varmistamaan loppukäyttäjien osaamisen tason ja varmistamaan ratkaisujemme turvallisen ja tehokkaan käytön. Jatkossa se tulee myös mahdollistamaan uusia tapoja myydä ja markkinoida tuotettamme’’, Sleipner Finlandin toimitusjohtaja, Tomi Korhonen kertoo.

Konsepti on kaivosteollisuudessa jo tuttua, mutta Sleipner tuo nyt digitaalisen kaksosen ensimmäistä kertaa maailmassa kaivoslaitteiden siirtologistiikkaan. Sleipner Finland esittelee ratkaisuaan FinnMateria-messuilla Jyväskylässä 21-22.11.2018.

TAUSTAA: Tätä on digitaalinen kaksonen

  • Digitaalinen kaksonen on simulaatiomalli tuotteesta, koneesta tai tuotantolinjasta. Se on ominaisuuksiltaan ja toiminnallisuudeltaan ympäristöä myöten täsmälleen samanlainen kuin olemassa oleva fyysinen sisar.
  • Kaksosta voidaan hyödyntää kaikissa tuotteen elinkaaren vaiheissa kuten esimerkiksi tuotekehityksessä, tuotannon suunnittelussa tai jälkimarkkinoinnissa. Sen avulla voidaan simuloida laitteen tai tuotantolinjan toimintaa virtuaalisesti ennen kuin tehdään päätös sen valmistamisesta.
  • Teolliselle laitevalmistajalle digitaalinen kaksonen soveltuu erityisen hyvin koulutuskäyttöön, koska koneita ei tarvitse siirtää tai ottaa pois tuotannosta koulutuksen ajaksi.

Kuva: Sleipner Finland Oy