Keinoiho kiinnostaa – uusin tuntee maan magneettikentän

Saksalaisen Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorfin (HZDR) tutkijat ovat nyt kehittäneet elektronisen ihon, jonka magnetosensitiiviset ominaisuudet riittävät tunnistamaan ja digitalisoimaan kehon liikettä maapallon magneettikentässä. Laajemminkin keinoihon kehittäminen kiinnostaa. Kuvassa joustavaksi tehtyä elektroniikkaa perjantaina päättyneiltä Electronica-messuilta.

Linnut ovat kyenneetr havaitsemaan maapallon magneettikentän ja käyttämään sitä orientaatioon, mutta ihmiset eivät ole toistaiseksi päässeet jäljittelemään tätä ominaisuutta. Nyt siihen on mahdollisuus uudenlaisen elektronisen ihon kautta.

Kuva: HZDR / G.S. Cañón Bermúdez

Saksalaistutkijoiden kehittämä  e-iho on ohut ja muokattavissa, se voidaan helposti kiinnittää iholle ja luoda kompassin bioninen vastine. Tämä ei ainoastaan auttaisi ihmisiä, joilla on suuntautumisongelmia vaan myös helpottaa vuorovaikutusta esineiden kanssa virtuaalisessa ja lisätyssä todellisuudessa.

”Kalvo on varustettu magneettikentän antureilla, jotka voivat tunnistaa geomagneettisia kenttiä”, kertoo tutkimuksen johtava kirjoittaja Gilbert Santiago Cañón Bermúdez. ”Puhumme 40 – 60 mikroteslasta.”

Magneettisen materiaalin permalloy-nauhan ultraohuet nauhat toimivat anisotrooppisen magneto-resistiivisen vaikutuksen periaatteella. Jotta ne mukautuisivat nimenomaan maapallon magneettikenttiin nämä ferromagneettiset nauhat ovat johtaviin nauhoihin nähden 45 asteen kulmassa.

Keinoihon kehittämistä tehdään laajalti eri puolilla maailmaa. Kalvopohjaista keinoihoa on kehitetty aktiivisesti esimerkiksi Japanissa. Myös perjantaina päättyneessä Electronica2018-messuilla Måünchenissä kalvopohjaista elektroniikkaa oli esillä useammallakin osastolla.

Lisää: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja HZDR-yliopiston tiedoteuutinen (LINKKI) ja tiedeartikkeli Nature Electronics -lehdessä (LINKKI) sekä Nanobitteja.fi:n koosteartikkeli keinoihosta (LINKKI)

Kuvituskuva: Electronica 2018