Kännykän paikkatiedot voivat olla ongelma

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että sijaintiasi ja liikkeitäsi voidaan jäljittää henkilökohtaisimpien mobiililaitteidesi ja etenkin älypuhelinten avulla? Uusi oikeustieteen väitöskirja tarjoaa huolestuttavaa tietoa paikkatietojen haavoittuvuudesta ja kehitysnäkymistä. Paikkatiedoilla voi itsesi lisäksi olla monta muutakin ottajaa ja hyödyntäjää.

Helsingin yliopiston kansainvälisen ja vertailevan oikeustieteen maisteri Shakila Bu-Pashan väitöskirja käsittelee mobiililaitteiden käytön ohessa tapahtuvan paikkatiedon keräämistä ja niiden suhdetta yksilöiden paikkatietojen suojaamista ja yksityisyyttä koskevaan Euroopan unionin lainsäädäntöön.

’’Älypuhelimen käyttäjien joka ikinen liike on mahdollista jäljittää teknisesti, ja käyttäjät saattavat tietämättään antaa joillekin sovelluksille pääsyn paikkatietoihinsa’’, kertoo viikon päästä tarkastettavassa väitöskirjassa Shakila Bu-Pasha.

Bu-Pasha on selvittänyt Euroopan unionin tuomioistuimen viimeaikaista oikeuskäytäntöä analysoimalla, miten EU:n tietosuojalainsäädäntö reagoi monikansallisiin ongelmatapauksiin verkossa. Tähän kuuluu lain soveltaminen EU:n rajojen ulkopuolella ja tietojen siirtäminen alueen ulkopuolelle.

Väitöskirja tarkastelee myös kansainvälisen ja EU-lainsäädännön näkökulmia GNSS-satelliittipaikannusjärjestelmän ja radioviestinnän haitallisen häirinnän vähentämiseen paikkatietojen ja -palveluiden tarkkuuden lisäämiseksi.

’’Yksityisyyden suojelun nojalla EU:n lainsäädäntö ei salli radiohäirintä- ja huijauslaitteiden kaltaisia laittomia laitteita, jotka haittaavat GNSS-teknologiaa ja -palveluita’’, Shakila Bu-Pasha kertoo.

Lisää: Shakila Bu-Pashan väitöskirja ‘’Location Data, Personal Data Protection and Privacy in Mobile Device Usage: An EU Law Perspective” (LINKKI, pdf)

Kuvituskuva: Shutterstock

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!