Ommeltavan ohut superkondensaattori virtalähteeksi

Yhdysvaltalaisen Massachusetts Amherstin yliopiston Trisha L. Andrewin johtamat tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen menetelmän, jonka avulla voidaan helposti ompelemalla tuottaa pieniin superkondensaattoreihin perustuva virtalähde mihin tahansa vaatteeseen.

Yhydsvaltalaistutkijoideni menetelmä hyödyntää mikrosuperkondensaattoria ja yhdistää sen höyrypäällystettyjen johtavien lankojen ja polymeerikalvon kanssa. Niistä voidaan tuottaa erityisellä ompelutekniikalla taipuisien kohdistettujen elektrodien verkko tekstiilitaustaan.

Tutkijoiden mukaan sähkökemiallisesti aktiivisten ja korkean sähkönjohtavuuden ja nopean ionien siirron omaavien materiaalien sisällyttäminen tekstiileihin on haasteellista. Nyt he osoittavat, että kehitetty höyrypäällystysprosessi luo huokoisia johtavia polymeerikalvoja tiheästi kierrettyihin lankoihin, joita voidaan helposti kyllästyttää elektrolyytti-ioneilla.

Johtavat langat höyrypäällystetään vakaalla p-seostetulla johtavalla polymeerikalvolla ja sitten neulotaan taipuisaan tekstiiliin, jolloin muodostuu kolmiulotteisia, kompaktisti kohdistettuja elektrodeja mitoilla, jotka määrittyvät tekstiilitaustan neulosrakenteella.

Tuloksena olevalla rakenteella on riittävän suuri kyky varastoida varausta niin paljon, että se mahdollistaa, esimerkiksi puettavien biosensoreiden käytön.

Lisää: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja yliopiston tiedoteuutinen (LINKKI) ja tiedeartikkeli (LINKKI)

Piirros: UMass Amherst/Trisha Andrew

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2018