Armeijalle oikeus tuhota häiritsevä drone-kopteri

Puolustusvoimilla on ensi vuoden alusta lähtien lain suoma oikeus poistaa, vaikka voimakeinoin esimerkiksi varuskunta-alueille ja sotaharjoitusalueille saapuvat dronet eli minikopterit sekä muut miehittämättömät lennokit.

Tasavallan Presidentti vahvisti 5.12.2018 lain, jolla säädettiin Puolustusvoimille nimenomainen valtuus suojautua vahingolliselta lennätystoiminnalta. Laissa painotetaan sotilasviranomaisten suhteellisuusharkintaa sekä riittävää koulutusta tehtävässään.

Hallitusohjelman mukaan Suomen turvallisuusympäristön muutos ja uudet uhat edellyttävät koko yhteiskunnalta uudenlaista valmiutta ja varautumista. Tämä koskee erityisesti uusien ja laaja-alaisten uhkien, kuten hybridivaikuttamisen torjuntaa.

Kuvituskuva: Puolustusvoimilla ja Poliisilla on omiakin drone-lennokkeja käytössään, joita voidaan käyttää aluevalvontaan. Kuva: Puolustusvoimat.

Lain säännökset ovat tekniikkaneutraaleja, eli ne jättävät tilaa erilaisille vaihtoehdoille. Tarkoitus on, että laki on ajan tasalla myös tulevilla vuosikymmenillä. Yleisellä paikalla puolustusvoimat toimii yhteistyössä poliisin kanssa ja poliisi voi myös ottaa tietyn tehtävän hoitaakseen.

Mahdollisuuksia uhkaavien pienkoptereiden ja lennokkien poistamiseen on useita häirintälähettimistä aluksen ohjauksen kaappaamiseen tai jopa alas ampumiseen.

Lisää: Aiempi aihetatta käsitellyt uutinen Uusiteknologia.fi:ssä. Mukana linkit myös erilaisiin häirintä- ja ohjauslaitteisiin. (LINKKI)

Kuvituskuva: Aalto-yliopisto

 

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2018