Kymmenen kuuminta kuluttajatrendiä – mielen kuntosaleista kinasteleviin IoT-laitteisiin

Tietoliikenneyritys Ericsson on listannut kymmenen kuuminta ensi ja lähivuosien kuluttajatrendiä. Niitä ovat ruotsalaisjätin mukaan esimerkiksi uudenlaiset mielen kuntosalit, kinastelevat älylaitteet ja reaalimaailman suorat digitaaliset kaksoset sekä tietenkin 5G-tietoliikenne.

Ihmiset alkavat Ericssonin tutkijoiden arvion mukaan käydä uudenlaisilla mielen kuntosaleilla, joissa treenataan hauiksen sijaan kriittistä ajattelua. Kodin älylaitteet kehittyvät niin, että alkavat jo kärhämöidäkin keskenään kuin sisarukset, ja virtuaalisissa kokouksissa meitä edustavat digitaaliset avatarimme.

Kun koneet tekevät suuren määrän päätöksiä ihmisten puolesta, tarvitsevat ihmisaivot raportin mukaan treeniä. Odotukset selviävät Ericssonin kahdeksannesta trendiraportista. Se käy selkeästi ilmi, että kuluttajat odottavat yhteiskunnan teknologisoitumisen vauhdin vain kiihtyvän entisestään.

Raportista käy selkeästi ilmi, että kuluttajat odottavat yhteiskunnan teknologisoitumisen vauhdin vain kiihtyvän entisestään. Kuluttajat muun muassa ajattelevat, että laitteet tuntevat heidät tulevaisuudessa jopa paremmin kuin heidän omat ystävänsä.

”Mieti älypuhelinta, joka ei ainoastaan tiedä, mitä teet, vaan myös tuntee sinut läpikotaisin. Jo nyt tekoäly voi ymmärtää luonnettasi jopa vain silmiisi katsomalla”, sanoo Michael Björn, Ericsson Consumer & IndustryLabin tutkimusjohtaja.

Uuden raportin näkemykset perustuvat Ericssonin ConsumerLabin teettämän kyselytutkimuksen tuloksiin sekä ConsumerLabin globaaliin tutkimusdataan yli 23 vuoden ajalta. Tätä tutkimusta varten tehty kysely toteutettiin lokakuussa 2018 ja siihen vastasi 34 miljoonaa aktiivista internetin käyttäjää eri puolilta maailmaa.

LINKKI: Ericssonin vuoden 2018 trendiraportti (LINKKI)

Kymmenen tulevaisuuden kuluttajatrendiä ja ilmiötä

  • Reagoivat älylaitteet: Yli 60 prosenttia virtuaalisten avustajien käyttäjistä uskoo, että älylaitteet kykenevät jo lähivuosien aikana tunnistamaan käyttäjän tunnetilan ja myös reagoimaan siihen.
  • Älykinastelu: Yli 65 prosenttia virtuaaliassistenttien käyttäjistä uskoo älykaiuttimien kinastelun perheenjäsenten tapaan olevan aivan tavallista seuraavan kolmen vuoden sisällä.
  • Vakoilevat sovellukset: Yli 45 prosenttia kuluttajat uskovat sovellusten keräävän heistä dataa myös silloin, kun sovellus ei ole käytössä.
  • Pakotettu suostumus datankeruuseen: 51 % kuluttajista pitää ärsyttävänä alituiseen sivustoilla eteen ponnahtavia datankeruun hyväksymisehtoja.
  • Taitava internet: Yli puolet lisätyn tai virtuaalisen todellisuuden ratkaisujen käyttäjistä haluaa lisää sovelluksia, laseja, ja hanskoja, jotka tarjoavat käytännön neuvoja arkiaskareissa, kuten ruuanlaitossa tai pieniä korjaustöitä tehdessä.
  • Kuluttaminen ilman kosketusta: Puolet virtuaaliavustajien käyttäjistä haluaa, että kotiin ja arkeen liittyvät tilaukset ja asioiden hoitaminen sujuvat vaivatta. Esimerkiksi, kun jääkaapissa on liian vähän ruokaa koko perheelle, tilaus hoituisi automaattisesti ilman ihmisen tekemää aloitetta. 70 prosenttia uskookin kodin korkean automaatioasteen olevan aivan tavallista jo seuraavan kolmen vuoden sisällä.
  • Tarve treenata mieltä: 31 prosenttia kuluttajista uskoo menevänsä ”aivosalille” jumppaamaan ajattelua, kun päivittäisestä päätöksenteosta tulee yhä automaattisempaa.
  • Eko-minä: 39 prosenttia kuluttajista haluaisi ranteeseensa eko-älykellon, joka mittaisi kätevästi käyttäjänsä päivittäistä hiilijalanjälkeä.
  • Digitaalinen kaksonen: Lähes puolet virtuaalisen tai lisätyn todellisuuden ratkaisuiden käyttäjistä haluaa, että virtuaaliset kopiomme eli avatarit kykenisivät edustamaan meitä vaikkapa virtuaalisissa kokouksissa jo vuoden päästä.
    47 prosenttia myös tuumii, että tulevaisuudessa on hankalaa erottaa, milloin poliitikko tai julkisuuden henkilö esiintyy omana itsenään ja milloin taas kyseessä on julkimon digitaalinen kopio.
  • Yhteiskuntaa automatisoiva 5G: Noin 20 prosenttia älypuhelimien käyttäjistä uskoo, että 5G mahdollistaa entistä paremman yhteyden eri IoT-laitteiden, kuten kodinkoneiden ja kodin monien mittalaitteistojenkin, välillä.

Lähde: 10 Hot Consumer Trends 2018, Ericsson

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2018