Taajuuskampalaser pienelle sirulle

Technische Universität Wienissä (TU Wien) taajuuskampalaser on saatu erittäin pieneen tilaan, jolloin voidaan puhua millimetrien kokoisesta kemian analyysilaitteesta. Taajuuskammat sopivat hyvin erilaisten kemiallisten aineiden havaitsemiseen.

Wienin teknillisessä yliopistossa uudenlaiset taajuuskammat tuotetaan kvanttiakaskadilaserilla. Nämä erikoislaserit ovat puolijohdekomponentteja, jotka koostuvat monista eri kerroksista. Kun sähkövirta ajetaan rakenteen läpi, laser emittoi valoa infrapuna-alueella.

Valon ominaisuuksia voidaan hallita säätämällä kerrosrakenteen geometriaa. Koska kvantti-kaskadilaser taajuuskampa tuottaa infrapunan alueella olevaa valoa sen avulla voidaan monet tärkeimmistä molekyyleistä havaita parhaiten.

’’Tekniikan avulla on helppo rakentaa spektrometri kahdella taajuuskammalla”, kertoo tutkimushanketta johtanut Benedikt Schwarz yliopistonsa tiedotteessa.

”Emme tarvitse linssijärjestelmiä, ei liikkuvia osia eikä optisia isolaattoreita, joten tarvittavat rakenteet ovat pieniä. Koko mittausjärjestelmä voidaan sijoittaa millimetrien sirulle’’, Schwarz jatkaa.

Lisää: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja TU Wienin tiedote (LINKKI)