Liuotuksella kultaa elektroniikkaromusta

Helsingin yliopistossa kehitetyn uuden liuotusmenetelmän avulla kulta voidaan kierrättää aiempaa ympäristöystävällisemmin esimerkiksi elektroniikkaromusta. Toistaiseksi menetelmää on kokeiltu laboratorio-olosuhteissa, mutta löytö avaa kuvan Eeva Heliövaaran mukaan mahdollisuudet myös kaupalliseen soveltamiseen.
Liuotinmenetelmän kehittäneet professori Timo Repo ja tohtorikoulutettava Eeva Heliövaara.

Mineraalien talteenotto kierrätysmateriaaleista eli niin kutsuttu ”urban mining” on oleellinen osa kiertotaloutta ja laajeneva teollisuuden haara.

Tietokoneissa, puhelimissa ja monissa muissa laitteissa oleva pieni määrä kultaa päätyy romutettavien laitteiden mukana polttoon, joka voitaisiin ottaa talteen paremmin uudella Helsingin yliopistossa kehitetyllä liuotusmenetelmällä.

Varsinkin kun elektroniikkaromun kultapitoisuus voi olla jopa 10–100-kertainen verrattuna kultamalmiin.

Menetelmällä voidaan liuottaa kultaa esimerkiksi piirilevyistä. Reaktiossa kulta hapettuu kuvan mukaiseksi kulta(I) yhdisteeksi. Oikealla reunalla on esitetty muodostuvan dikationin kiderakenne.

”Kullan tehokas talteenotto on kestävän kehityksen ja kiertotalouden kannalta tärkeää”, sanoo uuden kullan liuotusmenetelmän kehittänyt professori Timo Repo Helsingin yliopiston kemian osastolta.

Tuhkastakin kulta voidaan erottaa myös kemiallisesti, mutta käytettävät kemikaalit ovat ympäristölle erittäin haitallisia. Esimerkkeinä syanidiliuotus ja kullan erottaminen elohopean avulla pienissä nyrkkipajoissa ja alkeellisissa olosuhteissa.

Uuden liuotusmenetelmän avulla kulta voidaan ottaa talteen aiempaa ympäristöystävällisemmin. Tutkijat ovat onnistuneet liuottamaan kultaa orgaanisella liuottimella, apuaineena rikki ja hapettimena vetyperoksidi.

”Toistaiseksi menetelmää on kokeiltu laboratorio-olosuhteissa, mutta kun perusilmiö on havaittu, se avaa mahdollisuuksia jopa kaupalliseen soveltamiseen”, sanoo tohtorikoulutettava Eeva Heliövaara Helsingin yliopistosta.

Lisää: Tiedeartikkeli ”Pyridinethiol‐Assisted Dissolution of Elemental Gold in Organic Solutions”: Dr. Minna Räisänen, Eeva Heliövaara, Dr. Feda’a Al‐Qaisi, Dr. Mikko Muuronen, Aleksi Eronen, Henri Liljeqvist, Dr. Martin Nieger, Dr. Marianna Kemell, Karina Moslova, Dr. Kalle Lagerblom, Prof. Timo Repo. 29 October 2018, Journal Angewandte Chemie. (LINKKI)

Kuva: Helsingin yliopisto

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!