Joustavaa elektroniikkaa hybridiperovskiiteistä

Kansainvälinen tutkijaryhmä on kehittänyt uuden keinon, joka mahdollistaa ensimmäistä kertaa yksikiteisen hybridin perovskiittimateriaalin integroimisen elektroniikkaan. Rakenne sopii suurialaiseen rullalta rullalle valmistukseen ja esimerkiksi puettavaan terveyselektroniikkaan.

Pohjois-Carolinan osavaltionyliopiston johdolla kanainvälinen tutkijaryhmä ovat kehittäneet ratkaisun syntetisoimalla hybridit perovskiittikiteet kahden laminoidun pinnan välillä, muodostaen näin yksikiteisen kerrostuksen. Koska tällaiset perovskiitit voidaan syntetisoida matalissa lämpötiloissa, saavutus mahdollistaa tutkia ja kehittää joustavaa elektroniikkaa sekä alentaa elektronisten laitteiden valmistuskustannuksia.

Nykyiset hybridiperovskiitit sisältävät lyijyä, joka on myrkyllistä eikä siksi ole toivottavia esimerkiksi puettavalle tai lääketieteelliselle elektroniikalle. Jatkotutkimus keskittyykin kehittämään hybridejä jotka eivät sisällä lyijyä tai ovat jopa täysin metalli-vapaita.

Tutkijat ovat valmistaneet transistoreita normaalissa ympäristön olosuhteissa ja hybridiperovskiittejä voidaan kasvattaa liuoksesta alle 100 celsiusasteen lämpötiloissa. Siten niitä voidaan soveltaa joustavien ja muovipohjaisten alustojen kanssa.

Hybridit perovskiittimateriaalit sisältävät sekä orgaanisia että epäorgaanisia komponentteja ja ne voidaan syntetisoida musteista, mikä tekee niistä sopivia suurialaiseen rullalta-rullalle -valmistukseen.

Perovskiittejä tutkitaan aurinkokennojen, ledien ja valoilmaisimien sovelluksiin mutta se on ollut haasteellista integroida yksikiteisiä hybridi perovskiittejä klassisiin elektronisiin rakenteisiin, kuten transistoreihin.

Lisää: Nanobitteja (LINKKI), tutkijoiden tiedoteuutinen (LINKKI),  tiedeartikkeli Nature Communication-lehdessä (LINKKI) ja aiemmat Perovskiitti-alueen uutiset (LINKKI) Uusiteknologia.fi:ssä.

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2018