Uudenlainen antenni origamin muotoon – aukeaa kuin harmonikka

Yhdysvaltalaisen Georgian teknillisen korkeakoulun tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen origamipohjaista antennijärjestelmän. Antennin hopeiset dipolit on järjestetty Miura-Ori-kuvion taitosten yli taajuuseston mahdollistamiseksi. Origamimallilla on kyky laajentua ja supistua kuten harmonikka.

Tutkijoiden kehittämällä menetelmällä voi luoda viritettäviä suodattimia, joilla voisi olla monenlaisia käyttötarkoituksia, kuten antennijärjestelmä, jotka kykenevät sopeutumaan reaaliaikaisesti ympäristön olosuhteisiin.

Origamirakenteeseen muodostetut dipolielementit antavat kohteelle sen radiotaajuisen suodatuskyvyn. Dipolit asettuvat taittouurtoja pitkin niin, että origamin kokoon puristuessa, dipolit taipuvat ja lähentyvät toisiinsa, mikä saa niiden resonanssitaajuuden siirtymään korkeammille taajuuksille.

Georgia Institute of Technologyn tutkijat havaitsivat, että yksikerroksinen Miura-Ori-muotoinen suodatin estäisi kapean taajuuskaistan, kun taas moninkertaiset suodattimien kerrokset voisivat saavuttaa laajemman blokattavan taajuuskaistan.

Täysin levitettynä Miura-Orin muoto on tasainen ja täysin puretettuna kompakti, joten sitä voitaisiin soveltaa antennijärjestelmiin, joiden tarvitsee pysyä pienissä tiloissa, kunnes ne otetaan käyttöön, kuten avaruussovelluksissa.

”Tällaiset laitteet voivat olla hyviä ehdokkaita, käytettäväksi heijastusryhmänä seuraavan sukupolven kuutiosatelliiteille tai muille avaruusviestintälaitteille’’, sanoo professori Raymond Allenin tutkimusryhmän jäsen Abdullah Nauroze.

Lisää: Nanobitteja (LINKKI), Georgia Institute of Technologyn tiedoteuutinen (LINKKI) ja tutkijoiden tiedeartikkeli (LINKKI)

Kuva: Rob Felt/Georgia Institute of Technology

 

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!