Suomalaisyritys vahvistuu autonäytöissä – myös puheohjaus

Mercedez-Benzin lisäksi ranskalainen autojen näyttöjen ja ratkaisujen toimittaja Parrot on valinnut Qt:n kehitysympäristön ja työkalut digimittaristojensa kehittämiseen. Lisäksi korealainen LG:n autonäyttöyksikkö ottaa QT:n työkalujen laajemmin käyttöönsä. QT kehittää autokäyttöön myös Amazonin Alexa-puheohjausta.

Digitaalisista ohjaamoista on tulossa yksi tärkeimmistä käyttökokemusta tarjoavista elementeistä tulevaisuuden verkkoon kytketyissä autonomisissa ajoneuvoissa. Tosin monien näyttöjen ja niiden tietojen visualisointi ja ohjaustavat tekevät toteutuksista varsin vaativia.

Siihen markkinarakoon iskee Helsingin pörssissä listattu ohjelmistotyökaluvalmistaja The QT Company. Yritys kertoi eilen ranskalaistaustaisen Parrotin ottavan yrityksen työkalut  ohjelmistokehitysympäristöönsä. Kesän alussa QT kertoi saaneensa ohjelmiston Mercedes Benxin A-malliin (aloituskuva).

”Ohjaamokokemuksen luovat teknologiat kehittyvät vauhdilla, joten valmistajat etsivät integroituja, monipuolisin ominaisuuksin varusteltuja HMI-alustoja hallitsemaan auton sisällä olevia eri järjestelmiä’’, kertoo The Qt Companyn liiketoimintajohtaja Juhapekka Niemi.

Qt Device Creation -ympäristöllä ja sen työkaluilla Parrot aikoo toteuttaa iteratiivisen kehitysprosessin suunnittelijan visiosta toteutukseen asti. Toinen käyttöön tuleva tuote on QT:n Advanced Cockpit Server. Se on valmis digitaalinen ohjaamo, joka käyttää Androidin ja Qt:n uusinta versiota. Sen toimintovalikoima kattaa handsfree- ja radiotoiminnoista puheohjaukseen sekä Androidin ja Applen autotoimintoihin.

Qt uutisoi eilen laajentavansa myös yhteistyötään korealaisen LG:n autoyksikkö Electronics Vehicle Component Solutions Companyn kanssa. Tavoitteena on tehostaa yrityksen ohjaamokokemuksen kehitystä. Sopimus kattaa myös autojen IVI-järjestelmien ohjelmistokehityksen muille valmistajille.

Suomalaisyritys on kehittänyt autokäyttöön Amazonin Alexa-pohjaista puheohjausta yhdysvaltalaisen Integrated Computer Solutionin kanssa. Yritykset ovat tehneet jo kolme Linux-pohjaista autojen demoratkaisua. Puheohjauksella tulee olemaan tärkeä osa visuaalisen ohjauksen lisäksi autojen informaatio- ja viihdelaitteiden käytössä.

TAUSTAA: Qt-kehitystyökalun alkuperäinen kehittäjä oli norjalainen Trolltech, jonka Nokia osti vuonna 2008. Myöhemmin ohjelmistoyhtiö Digia osti toiminnot ja eriytti toiminnot omaksi yritykseksi. Qt:n avulla valmistajat voivat luoda graafisia käyttöliittymiä kosketusnäyttöihin sekä ohjelmistoja. Yrityksen pääkonttori on Espoossa ja se on listattuna Helsingin pörssissä.

Kuvituskuva: QT Mercedes Benzin A-sarjassa.

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!