Drone-kopterit muuttavat tavaroiden logistiikkaa

Tampereella viime vuoden lopulla järjestetty drone-osaajahankkeen päätösseminaari vei kuulioiden ajatukset tulevaisuuteen. Pian voit seminaaripuheiden mukaan matkustaa ehkä ilmataksissa ja drone-kopterit kuljettavat tilaamasi tuotteet suoraan kotiovelle.

Pirkanmaalla droneliiketoiminta on herättänyt suurta kiinnostusta. Pari vuotta sitten käynnistynyt osaaja-hanke yhdisti alueen toimijoita ja niistä kiinnostuneita pk-yrityksiä. Hankkeen avulla yrittäjät saivat  mahdollisuuden testata droneja ja suunnitella niiden hyödyntämistä omassa liiketoiminnassaan.

Hankkeen projektipäällikkö Joni Niemisen mukaan yrityksiä osallistui hankkeeseen laajalla skaalalla: autoalaa, vaatetusta, kiinteistöalaa, maalausta, valokuvausta, metsänjalostusta. Hanke tarjosi osallistujilleen muun muassa turvallisuuskoulutuksia, teki yrityskonsultointia sekä järjesti droneaiheisia työpajoja.

Keski-Suomen ELY-keskuksen ESR-ohjelmasta rahoittama Drone-osaaja – hanke toteutettiin 1.1.2017 – 31.12.2018.  Silti ohjelman aiheita jatkaa Pirkanmaalla muun muassa 6Aika Citylogistiikan uudet ratkaisut -hanke.

Erityisesti kuljetusalan toiveesta on uuden hankkeen mukaan lähdetty kehittämään droneratkaisua kevyempään jakelutoimintaan.  Tampereen osahankkeen projektipäällikkö Erkki Kiviniemen mukaan tavoitteena on päästä konkretiaan dronien kanssa, ja nyt haetaan yrityksiä mukaan.

Seminaari esitteli myös pienlennokkien ja -koptereiden liiketoiminnan lisäksi turvallisuuskysymyksiä., jotka ovat olleet laajalti esillä lehdistössä viime kuukausina. Seminaarissa puhuneen Robots.expertin Tero Vuorenmaan mukaan esimerkiksi yhteisellä liikenteenohjausjärjestelmällä voitaisiin lisätä miehittämättömien ilma-alusten lentoturvallisuutta.

Hän esitteli tapahtumassa myös yrityksen U-Space-liikenteenohjausjärjestelmää, jota kehitetään dronepalveluliiketoiminnan tueksi eri toimialoille: maanviljelyyn, maa-, meri- ja ilmaliikenteeseen, turvallisuuspalveluihin, media- ja viihdealalle, vakuutusalalle.

Tampereen yliopiston tutkimuspäällikkö Jussi Aaltonen kertoi seminaarissa dronejen käyttöhaasteista arktisessa ympäristössä. Esimerkiksi droneja voidaan käyttää öljyn ja mineraalivarantojen etsinnässä.

Samaan teemaan liittyen hän esitteli myös Tampereen yliopiston ja paikallisen ammattikorkeakoulun  aColor-hanketta. Siinä kehitetään  teknologiaa vaativissa meriolosuhteissa toimivalle yhteistyö- ja monirobotille. Ne pystyisivät operoimaan niin meren pinnalla, ilmassa kuin pinnan alla.

Seminaarin pääpuhuja, tulevaisuudentutkija Risto Linturi puhui laajemminkin tulevaisuuden liikkumisvälineistä. Hänen mukaansa robottiautot tulevat tekemään murroksen kaupunkien logistisissa ratkaisuissa ja palvelurakenteessa, myös Suomessa.

Tavaroiden tuotantoa saadaan Linturin mukaan lähemmäs, ja niiden sisälle tulee lisää logistiikkaa.  Esimerkiksi Afrikan Ruandassa käytetään droneja lääkinnällisiin tarpeisiin, veren sekä lääkkeiden kuljettamiseen.

Saksassa DHL on puolestaan ottanut kuljetusrobotit käyttöön sydämen elvytyslaitteiden ns. defibrillaattoreiden kuljetuksessa kohtaustilanteissa. Laajemmin robottiautojen tarve nousee myös globaaleista tarpeista; ilmastonmuutoksen pysäyttäminen, maailmankaupan muuttuminen sekä energialähteiden hyödyntäminen.

Lisää: Drone-osaajahanke (LINKKI) ja päätösseminaarin ohjelma (LINKKI) sekä Robots.expert (LINKKI).

Kuvituskuva: Mercedes-Benz

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2018