Suomi uuteen minisatelliittihankkeeseen

Helsingin yliopiston tutkijat ovat eurooppalaisten kollegojen kanssa rakentamassa minisatelliittia Euroopan avaruusjärjestön Hera-mission-lennolle. Hankkeessa tutkitaan kahdesta kappaleesta koostuvaa Didymos-asteroidijärjestelmää.

Euroopan avaruusjärjestö ESA:n suunnitteleman Hera-mission varsinaiseen avaruusalukseen liitetään kaksi pienoissatelliitteja, joiden kantamien laitteiden avulla tehdään mittauksia asteroidin pinnalta.

Toinen Hera-missioon valituista pienoissatelliiteista on nimeltään APEX (Asteroid Prospection Explorer). Sen suunnittelusta vastaa konsortio, jossa on mukana Suomi, Ruotsi, Tsekki ja Saksa.

Rakennettavat pienoissatelliitit ovat maitopurkin kokoisia ja itse Hera-avaruusalus populaaristi noin ’’kirjoituspöydän kokoinen’’. Akatemiatutkija Tomas Kohout Helsingin yliopistosta. Hän johtaa Apex-missionin tieteellisestä valmistelua.

Mukana ryhmässä on myös ruotsalainen projektipäällikkö Jan-Erik Wahnlund. Business Finlandin rahoittamassa suomalaisessa projektissa kumppaneina on VTT, Aalto-yliopisto sekä Reaktor Space Lab.

Uusi pienoissatelliiteilla ryyditetty ESA:n projekti on ensimmäinen kerta, kun avaruuslennon kohteena on binaarinen asteroidijärjestelmä.  Hankkeen satelliitit tulevat kiertämään Didymos-systeemiä ja lopuksi laskeutuvat pienemmän asteroidin pinnalle.

’’Pienten satelliittien lähettäminen ulkoavaruuteen on melko uusi keksintö, mutta ne näyttävät toimivan”, sanoo ESA:n Hera-avaruuslennon pääinsinööri Paolo Martino.

Martinon mukaansa esimerkiksi yhdysvaltalaisen NASAn lähettämä pienoissatelliitti on laskeutunut Marsin pinnalle viime marraskuussa ja sen lähettämää radiosignaalia on vastaanotettu maassa.

Minisatelliittien etuna on, että ne pystyvät kuljettamaan mittalaitteet lähemmäksi kohteen pintaa, joten ne antavat erilaisen näkökulman. Esimerkiksi Apax-piensatelliitilla tarkoitus on tehdä spektrimittauksia asteroidisysteemin molemmista osista.

Apax  mittaa Didymoksen heijastaman auringonvalon spektriä, ja erottelemalla värejä se selvittää miten asteroidit ovat muuttuneet ajan kuluessa ja miten kahden asteroidin koostumus eroaa. Lisäksi se mittaa magneettikenttiä, joiden avulla voidaan tehdä päätelmiä kappaleiden sisäosien koostumuksesta ja rakenteesta.

Uusien piensatelliittien kehitystyö on jo käynnistynyt Business Finlandin rahoittamana, mutta itse ESA:n Hera-mission rahoitus tulee päätettäväksi vuoden 2019 lopussa.

Lisää: ESA:n tiedote (LINKKI)

Kuva: ESA

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!