Kvanttitietokone, joka laskee muita tarkemmin ja tehokkaammin

Yhdysvaltalainen IonQ-yhtiö ilmoittaa kehittäneensä jopa kaksi huipputason kvanttitietokonetta, joilla on ennätyksellinen suorituskyky ja tarkkuus. IonQ-järjestelmä on ylittänyt kaikki muut tarjolla olevat markkinoiden kvanttitietokoneet yleisimpien vertailuarvojen osalta.

IonQ-järjestelmien kubitit ovat ytterbiumin yksittäisiä atomeja, jotka on sijoitettu tyhjiöön. Informaatio tallennetaan, käsitellään ja haetaan atomeista tarkoilla lasersäteillä. Tällainen ionin ansastuksen toimintatapa on teoreettisesti tehokas mutta teknisesti haastava.

Useimmat markkinoiden ensimmäiset kvanttitietokonevalmistajat luovat kubitteja piirakenteisiin tai surpajohteisiin, jotka jäähdytetään lähes absoluuttiseen nollaan.

Lue kvanttitietotekniikasta Uusiteknologia-lehden lokakuun numerosta 2/2018. Voit lukea lehden ilmaiseksi tästä (LINKKI) sähköisenä printtilehden tyylisenä näköislehtenä.

Atomin käytöllä kubittina on se etu että atomissa ei esiinny valmistusvirheitä. Siten IonQ:n tapaiset järjestelmät ovat tarkempia ja voivat tehdä monimutkaisempia laskelmia kuin mikä tahansa tähän mennessä rakennettu kvanttitietokone.

Sen porttitason loogisten operaatioiden toimintatarkkuus ylittää 98% sekä yhden että kahden kubitin operaatioille keskimäärin 13-kubitin konfiguraatioissa. Tämä tarkoittaa sitä, että se voi käsitellä pidempiä laskelmia kuin muut kaupalliset kvanttitietokoneet.

IonQ on tallentanut 160 kubittia ja suorittanut operaatioita 79 kubitilla. Yritys kertoo, että tänä vuonna sen laitteet ovat saatavilla tutkijoille lääketieteen, kemian, energian, logistiikan ja muiden alojen sovelluksiin, joissa tavanomaiset tietokoneet eivät riitä.

TAUSTAA: Ioninloukun käyttöä kvanttilaskennassa on tutkittu vuodesta 1995 lähtien Marylandin yliopistossa. Tutkimuksia vetänyt Christopher Monroe ja Jungsang Kim perustivat IonQ -yhtiön vuonna 2016.

Lisää: Nanobitteja.fi (LINKKI), IonQ (LINKKI), tiedeartikkeli (LINKKI), Physics World (LINKKI) sekä aiemmat kvanttitietokoneisiin liittyvät uutiset ja artikkelit (LINKKI)

Kuvat: IonQ

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!