Video: Suomi haluaa älyliikenteen ykköstestaajaksi

Liikkuminen on suuressa murroksessa, kun digitekniikka sekä uudenlaiset liikkumistekniikat ja -palvelut otetaan käyttöön. Suomi haluaa olla myös nykyistä suurempi toimija ja verkottuja. Keinoja esiteltiin tiistaina 29.1 Business Finlandin Smart Mobility -ohjelman seminaarissa. Tapahtuman esitykset ovat edelleen katsottavissa  nettivideoina ja pdf-tiedostoina.

Liikkumisen eri muodot ovat maailmanlaajuisen muutoksen keskellä. Digitalisaatio on mahdollistanut nopeasti skaalattavan palveluliiketoiminnan: autojen ja kyytien jakaminen, MaaS-palvelut (Mobility as a Service) ja älykäs pysäköinti – tavaralogistiikasta puhumattakaan.

Seuraavaksi 5G- ja satelliittiteknologiat tulevat auttamaan meri- ja satamalogistiikka samalla kun henkilö- ja arktinen liikenne sähköistyvät ja automatisoituvat.  Monet viime vuosien uudenlaiset liikennöinti-ideat ovat syntyneet mobiilin internetin ja palveluideoiden avulla enemmänkin Yhdysvalloissa kuin Euroopassa. Siinä on silti myös Suomen mahdollisuus.

”Smart Mobility -ohjelma hyödyntää tämän jättimäisen muutoksen tuomia liiketoimintamahdollisuuksi”, kertoo ohjelmapäällikkö Ulla Lainio Business Finlandista.

Pieninikin palanen liikkumisen 6500 miljardin euron maailm

Smart Mobility -ohjelman tulevat tapahtumat

anmarkkinoista olisi suomalaisittain valtava. Suomen liikkumisen markkinat ovat nykysin 30 miljardia euron luokkaa.

Ohjelman tavoitteena on rahoittaa innovaatiohankkeita 50 miljoonalla eurolla vuosien 2019 ja 2022 välillä. ”Tarjoamme suomalaisille yrityksille innovaatiorahoitusta älykkään liikenteen haastaviin tuote- ja palvelukehityshankkeisiin”, Lainio sanoo.

Ohjelmassa verkotetaan toimijoita ja pyritään hakemaan kansainvälisiä sijoituksia ja rakennetaan globaaleja ekosysteemejä ja testialustoja Suomeen.

Tavoitteeseen päästään tekemällä Suomesta maailman houkuttelevin paikka kehittää, kokeilla ja investoida älykkään liikkumisen ja liikenteen ratkaisuihin.

Smart Mobility -ohjelman kohderyhmänä ovat muun muassa valmistava teollisuus, digitalisaatiota hyödyntävät yritykset (esimerkiksi MaaS, VR/AR, IoT, Big Data, konenäkö, autonomisuus, automaatio, robotiikka, anturiteknologia), logistiikka-, satama- ja lentokenttä-hubit, drone-kehittäjät sekä kunnat ja kaupungit.

Lisää:  Smart Mobilityn -seminaarin esitykset nettivideona  (LINKKI), Smart Mobility -ohjelman sivusto (LINKKI), johon on tulossa esitysten pdf-kopiot ladattaviksi.

Kuva: Pekka Soini, Business Finland

Päivitetty 29.1.2019

Teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2018