Näin sujuu automaattipysäköinti ja langaton lataus

Hyundai esittelee videolla uudenlaista tulevaisuuden konseptia langattomaan sähköautojen lataukseen ja automaattiseen pysäköintiin. Yhtiö suunnittelee tuovansa uudet tekniikat vuoteen 2025 mennessä, kun yritys aikoo esitellä tason 4 robottiajoneuvonsa.

Hyundain latauskonseptissa kuljettaja antaa älypuhelimella autolle ohjauskäskyn, jonka jälkeen auto siirtyy automaattisesti vapaana olevalle langattomalle latauspisteelle.

Korealaisvalmistajan videokonseptissa auto pystyi siirtämään latausta tarvitsevat ajoneuvot latauspisteille ja käynnistämään latauksen automaattisesti. Lisäksi se osaisi itsenäisesti siirtää täyteen ladatut ajoneuvot pois langattomilta latauspisteiltä ja vapauttaa näin tilaa seuraaville.

Latauksen valmistuttua auto väistyisi itsenäisesti langattomalta latauspisteeltä, jotta lataukseen pääsyä jonottavat autot pääsevät aloittamaan oman latauksensa.

Auto etsisi myös vapaan pysäköintiruudun AVPS (Automated Valet Parking System) -toiminnon avulla ja jäisi ruutuun odottamaan kuljettajan käskyjä. Kuljettajan kutsuessa autoa kännykällään se siirtyisi automaattisesti tämän luokse.

Koko automatisoitu prosessi perustuu konseptissa jatkuvaan tiedonvälitykseen sähköauton, pysäköintitilan, latausjärjestelmän ja kuljettajan välillä. Pysäköintialue tai -halli välittää tietoa vapaiden ruutujen ja latauspisteiden sijainnista, ja latausjärjestelmä päivittää tiedon akun varausasteesta reaaliajassa.

Hyundai ja Kia harkitsevat uuden lataus- ja pysäköintiteknologian kaupallistamista vuonna 2025, kun yritykset ovat tuomassa  mamarkkinoil tason 4 autonomisen ajoneuvon.

Lisäksi Hyundai ja Kia suunnittelevat autonomisen ajamisen toteuttamista useissa älyteknologiaan panostavissa kaupungeissa vuodesta 2021 alkaen. Yhtiöiden tavoitteena on esitellä täysin itsenäisesti liikkuvia ajoneuvoja vuoteen 2030 mennessä.

Kuva: Hyundain uusi pysäköinti- ja latauskonsepti (LINKKI, video)

Päivitetty 11.2.2019

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2018