MWC2019: Ensimmäiset 5G-kännykät ja taitettavat tablettimallit

Barcelonan mobiilimessuilla elettiin eilen kiireistä aikaa. Samaan aikaan kun näyttelyosastoja vielä rakennetiin niin lähihotelleissa esiteltiin kännyköitä 5G-puhelimista taitettaviin tablettipuhelimiin sekä monikameratekniikoista optiseen tarkennukseen. Myös tärkeimmät 5G-verkkotoimittajat pitivät eilen omat tilaisuutensa.

Kiinalainen nosteessa oleva Xiaomi esitteli eilen ensimmäisen 5G-puhelimensa Mi 3 5G ja toinen kiinalaisvalmistaja Oppo toi esille optisella zoomilla varustetun kameratekniikan. Suomalaistaustainen HMD toi odotetusti esille viiden kameran Nokia 9 Pureview-mallin ja Samsung sekä Huawei ensimmäiset taittuvanäyttöiset tablettikännykkänsä.

Huawei Mate X, taitettava 5G-puhelin.

Kännykkäkarkelot avasi jo muutama päivä sitten Samsung julkistamalla taittuvalla näytöllä varustetun Fold-mallinsa sekä uuden Galaxy-sarjan 10-puhelimet, josta on tulossa LTE-version lisäksi myös 5G-versio. Lisää Samsungin uutuuksista Uusiteknologia.fi:stä  (LINKKI, uutinen).

Oppon 10x-optinen zoomi Sonyn kamerakennolla.

Huawei jatkoi eilen samalla aiheella ja julkisti oman taittuvanäyttöisen version Mate X (LINKKI).  Huawein malli eroaa Samsungista siinä, että näyttö ei käänny sisään vai ulospäin.

Huawein taitettava uutuus tukee myös 5G-verkkoja. Keskuspiirinä on yrityksen oman siruyksikön Kirin 980 ja 5G-modeemipiirinä Balong 5000. Puhelimen optiikka on tehty yhteistyössä Leican kanssa. Hintaa uutuudella on hulppeat 2290 euroa ja markkinoille tuote tulee kesään mennessä.

Oppo kertoi viime tammikuussa optisella zoomilla varustetusta kännyköiden kameratekniikasta. Puhelimen sisälle sijoitetuista linsseistä ja kamerakennoista saadaan aikaan kymmenkertainen zoom-optiikka. Oppon uusi linssitekniikka oli tulevan 5G-puhelinmallin lisäksi tärkein yrityksen uutinen (LINKKI, tekniikkatieto) MWC2019-tilaisuudessa. Uutuus perustuu Qualcommin Snapdragon 855-piirisarjaan ja X50-5G-modeemiin.

Xiaomin Mi3 5G-puhelinta demottiin jo Espanjan Orangen verkon kautta.

Xiaomi esitteli eilen omassa tilaisuudessaan 48 megapikselin kennolla varustetun Mi9:n. Se tukee 20 watin langaton lataustekniikkaa (LINKKI, tuotetieto) ja Qualcommin Snapdragoin 855-piirisarjaa.

Xiaomi esitteli tilaisuudessa myös uuden Mi3 5G:n jossa on Qualcommin X50-5G-modeemipiiri. (LINKKI, tuotetieto). Uutuus on tulossa myyntiin  toukokuussa ja hinta on 599 euroa. Myös LG kertoi tulevasta 5G-mallistaan V50 ThinQ, joka käyttää myös Qualcommin X50-5G-modeemipiiriä.

Eilen Barcelonassa esitelty Nokia 9 Pureview oli pääosin sitä mitä julkisuudessa oli kerrottu. Kännykässä on viiden kameran lisäksi Zeissin optiikkaa ja Light-yhtiön erikoispiiri.

Puhelin on tarkoitettu LTE-verkkoihin eli 5G-puhelinta ei ainakaan  vielä tullut HMD:ltä, mutta verkko-Nokian kehittäjillä Oulussa on jo 5G-verkkoon sopiva protolaite käytössään. Oululainen Kaleva-lehti kertoi protolaitteesta (LINKKI) eilisessä numerossaan.

Nokia-puhelimet  premium-kännyköihin viidellä kameralla

Nokia 9 Pureview-kamerakännykän viisi kennoa ottavat kuvan samanaikaisesti ja yhdistävät ne yhdeksi 12 megapikselin kuvaksi, jossa on valmistajan mukaan erinomainen dynamiikka-alue ja syväterävyys. Nokia 9 PureView ottaa kuvat HDR-muodossa.

Nokia 9 Pureview ja viisi kameraa sekä salamavalot.

Uudessa mosterikamerassa on kaksi väri- ja ja kolme monokromaattista kuva-anturia, jotka antavat kuville terävyyttä ja yksityiskohtaisuutta.

Taustalla on lähtökohta, että yhdessä viisi anturia keräävät jopa kymmenen kertaa enemmän valoa kuin samantyyppinen yksittäinen anturikenno.

Jokaisessa kuvassa käytetään kaikkia viittä kameraa, joiden avulla kerätään vähintään 60 megapikseliä kuvausdataa yhtä 12 megapikselin lopullista kuvaa varten. Kameraosuudessa on tehty yhteistyötä Zeissin kanssa, mutta myös yhdysvaltalaisen Light-nimisen yrityksen kanssa.

Käytössä on Qualcommin Snapdragon 845- keskuspiirin lisäksi kalifornialaisen Light-syrityksen lisäprosessori, joka säätää kuvan valotusta ja valkotasapainoa. Kuvan tarkkuusaluetta voi muuttaa, kuvaa voi sumentaa ja koko kuvan värisaturaatiota muokata – myös kuvan ottamisen jälkeen.

Puhelimessa on päivitetty versio Pro Camera -käyttöliittymästä, joka tarjoaa entistäkin paremman mahdollisuuden kameran käsisäätöihin. 6000-sarjan alumiinikuorinen rakentuu Android 9 Pie -käyttöjärjestelmän pohjalle.

Nokia 9 Pureview -älypuhelimessa on 5,99 tuuman 2K pOLED PureDisplay -näyttö ja langaton Qi Wireless -lataus. Puhelimen näytössä on sisäänrakennettu sormenjälkitunnistus, ja turvaominaisuuksiin kuuluu biometrinen kasvojentunnistus.

Nokia 9 Pureview on myynnissä keskiyönsinisenä. Toimitukset alkavat maaliskuun puolivälissä noin 600 euron hintaan. (LINKKI, tuotetieto). HMD julkisti eilen myös kolme muuta puhelinta keski- ja peruspuhelimien kategorioihin. (LINKKI, tuotetieto).

Lisää: Videot kännykkävalmistajien julkistustilaisuuksista: Oppo (LINKKI), Xiaomi (LINKKI) Huawei (LINKKI), HMD (LINKKI), Sony (LINKKI) ja LG (LINKKI).

Eilen järjestestettiin verkkotoimittajien tilaisuuksia. Ne ovat katsottavissa netistä. Esimerkiksi  Nokian verkkoryhmän lehdistö- ja sijoittajatilaisuus (LINKKI, video) ja vastaavat Ericssonin MCW2019-sivustolta (LINKKI, MCW) sekä Huawein (LINKKI, video tulossa)

Aloituskuva: Xiaomin Barcelonan MWC2019-tilaisuus

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!