SniffPhone-testeri haistaa syövän

Prototyyppivaiheessa olevan SniffPhone-testerin avulla vatsan alueen syövän esiaste voidaan havaita henkilön uloshengityksestä. Uusi menetelmä voi VTT:n mukaan mullistaa syöpäseulonnan kaikkialla maailmassa. EU-projektissa on mukana  yhdeksän muuta  tutkimuskumppania.

Syövän seulontaan kehitetty SniffPhone on  käytännössä pienikokoinen matkapuhelimeen liitettävä anturilaite, jota käyttäjä pitää laitetta suunsa edessä ja antaa uloshengitysnäytteen laitteeseen.

SniffPhone-anturin 2-prototyyppi.

Testeri mittaa näytteestä sen sisältämiä haihtuvia orgaanisia yhdisteitä (VOC, volatile organic compound). Mittaukseen käytetään erittäin herkkiä nanoteknologiaan perustuvia kemiallisia antureita.

Mittaustulokset lähetetään Bluetooth-yhteyden kautta älypuhelimella pilvialustaan, josta lääketieteen ammattilaiset saavat tulokset tulkittaviksi.

VTT on toteuttanut projektissa alustan tietojen siirtämiseksi älypuhelimesta pilvipohjaiseen tallennustilaan. Lisäksi se on  rakentanut analyysityökaluja ja -menetelmiä korkean riskin henkilöiden tunnistamiseksi sekä mobiilaitteen käyttöliittymän laitteelle.

Tämän lisäksi Suomessa on kehitetty lääkärin analyysityökalu, joka näyttää tulokset hengitysnäytteistä. VTT on vastannut projektissa myös vastuullisen tutkimus- ja innovaatiotoiminnan toteuttamisesta.

SniffPhone-laitteen prototyyppejä on kehitetty ja testattu kliinisten testien avulla. Hankkeen seuraava askel on löytää rahoittajia tämänkaltaiselle uudelle syöpien seulontamenetelmälle, ja laitteen kaupallistamista suunnitellaan spin-off-yrityksen kautta.

Euroopan komissio myönsi viime vuoden lopulla SniffPhone -projektille vuoden innovatiivisimman projektin palkinnon. Projekti on osa EU: n Horisontti 2020 –rahoitusohjelmaa.

Projektikonsortion muodostaa yhdeksän kumppania, joihin VTT:n lisöksi kuuluvat koordinaattori Technion – Israel Institute of Technology (Israel), NanoVation (Israel), Cellix Ltd (Irlanti), microfluidic ChipShop (Saksa), Latvian yliopisto (Latvia), Innsbruckin yliopisto (Itävalta), Siemens (Saksa) ja JLM Innovation GmbH (Saksa).

Lisää: SniffPhone-hanke (LINKKI)

Kuvat: SniffPhone