Muotoilusta vetoapua digitekniikan innovointiin

Suomalaisyritykset tarvitsevat voimakkaampaa muotoiluosaamista digitalisaation sekä data- ja alustatalouden täysimittaiseen hyödyntämiseen. Alan asiantuntijajärjestö Ornamon toiminnanjohtaja Salla Heinäsen mukaan monialaisen suunnitteluosaamisen hyödyntäminen tukee myös Suomen kilpailukykyä.

Digitalisaatio, ilmastonmuutos ja uusi työ ovat tässä ajassa kiihtyviä ilmiöitä, jotka muuttavat entistä nopeammin myös suomalaista yhteiskuntaa. Jotta voimme olla mukana ratkaisemassa yhteiskunnan haasteita, muotoilun asiantuntijajärjestö Ornamo esittää luovaa taloutta kiihdyttäviä rakenteita ja esteiden poistamista.

Ornamon mukaan tällaisia ovat nykyistä toimivammat rahoitusinstrumentit pienille muotoiluyrityksille, tutkimus-, kehitys- ja innovointituen nostaminen neljään prosenttiin, muotoilun ja luovan suunnittelun sisällyttäminen monialaiseen innovaatiotoimintaan.

Ornamon toiminnanjohtaja Salla Heinäsen mukaan monialaisen suunnitteluosaamisen hyödyntäminen tukee myös Suomen kilpailukykyä. Luovuuden ja ihmislähtöisyyden tulisi olla muutoksessa ratkaisijan roolissa.

”Tulevaisuutemme rakentuu korkean jalostusasteen tuotteista ja palveluista. Tässä muotoilun hyödyntämisellä on ratkaiseva rooli”, sanoo Ornamon toiminnanjohtaja Heinänen.

Hänen mukaan Suomen tulee olla tulevaisuudessa luovan talouden kärkimaa. Heinäsen mukaan tarvitsemme ihmisten tarpeista lähtevää suunnittelua Ilmastonmuutos tai kiertotalous ovat esimerkkejä haasteista, joihin asiakaslähtöinen muotoiluosaaminen voi tarjota ratkaisuja, kuten resurssien viisas käyttö ja elinkaariajattelun lähtökohdat.

Yritykset tarvitsevat muotoilua luodakseen aineetonta arvoa liiketoimintaan, palveluihin tai brändin kasvattamiseen. Investoinnit muotoiluun parantavat yritysten ja julkisen sektorin kilpailukykyä. Luovalla suunnittelulla – muotoilulla ja taiteella on paljon annettavaa perinteisten teollisuudenalojen uudistamiseen.

”Suomen tulevaisuus on kiinni siitä, miten hyvin yritykset pystyvät tekemään liiketoimintaa aineettomilla oikeuksilla. Siihen tarvitaan rahoitusvälineitä, kehittyneempiä suojamuotoja sekä kannustavampaa t&k -verotusta”, Heinänen sanoo.

TAUSTAA: Ornamo on vuonna 1911 perustettu muotoilualan asiantuntijajärjestö, jossa on 2 600 jäsentä. He työskentelevät muun muassa sisustusarkkitehtuurin, teollisen muotoilun, kaluste-, tekstiili- ja vaatesuunnittelun, pakkaussuunnittelun, palvelumuotoilun, digitaalisen suunnittelun, käyttöliittymien, taidekäsityön ja taiteen aloilla opiskelijoina, palkansaajina, freelancereina ja yrittäjinä.

Lisää: Ornamo (LINKKI) ja aiemmat muotoilua käsittelevät artikkelit Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI)

Kuva: Suomalaista huipputeknologian muotoilua, Ornamo 2017

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2018/