Aurinkokennoista enemmän sähköä seurantatekniikalla

Sveitsiläisen EPFL-yliopistosta syntyneen Insolightin kehittämä aurinkopaneeli erottuu muista rakenteeltaan, mutta myös 29 prosentin tuottoennätyksellä. Järjestelmä on saatu jo massatuotantoon sopivaksi ja tavoitteena tuoda ensimmäiset tuotteet markkinoille vuonna 2022.

Insolightin järjestelmä perustuu linsseihin, jotka keskittävät auringonvaloon pieniin korkean hyötysuhteen aurinkokennoihin, joita normaalisti käytetään satelliiteissa. Se on lähes kaksi kertaa niin paljon kuin kuluttajamarkkinoilla tällä hetkellä arvioitu saavutettava 17–19 prosentin tuotto.

Sveitsiläisen Insolightin linssimäinen optinen pintarakenne ja tehokas aurinkokennomateriaali tuottavat kuluttajamarkkinoille 29 prosentin tuottotehokkuuden.

Jotta kustannukset pysyisivät vähittäismarkkinoiden vaatimalla tasolla, he kehittivät suojalasin, jonka optiset linssit keskittävät auringonvaloa noin satakertaiseksi ja ohjaavat sen pienikokoisille korkean suorituskyvyn kennoille. Tämä tarkoittaa, että aurinkokennojen ala on alle 0,5 prosenttia aurinkopaneelin pinta-alasta.

Rakenteeseen kuuluu myös mekanismi, joka siirtää kennopohjaa vaakasuunnassa muutaman millimetrin joka suuntaan, jotta voidaan seurata auringonvaloa koko päivän ajan. Järjestelmällä on sama ulkonäkö ja muoto kuin tavallisilla kattopaneeleilla ja ne voidaan asentaa samalla tavalla.

Kehitysmaissa aurinkokennojen tuottamalle sähkölle on paljon käyttöä. Niistä olisikin hyvä saada enemmän irti mutta edullisemmilla virityksillä. Siksi Yhdysvaltalaisen Colgate-yliopiston apulaisprofessori Beth Parks kehitti Ugandan Mbararan tiede- ja teknologiayliopiston opiskelijoiden kanssa mekaniikan, joka lisää aurinkokennon energiantuotantoa lähes kolmanneksella.

Ratkaisu perustuu pelkkään asennuskehykseen, jossa kallistuvan kehyksen länsipuolelle sijoitetaan ämpäri kiviä ja itäpuolelle sijoitetaan ämpäri vettä. Säätämällä sopivasti vesiämpärin vuotoa paino siirtyy ja paneeli kääntyy hitaasti idästä länteen päivän mittaan.

Lisää: Nanobitteja (LINKKI), EPFL (LINKKI),  Insolightin tiedote (LINKKI) ja aiempi uutinen EPFL:n kennotekniikasta 6/2018 (LINKKI) sekä muut aurinkokenno-uutiset (LINKKI) Uusiteknologia.fi:ssä. Calgaten/Mbaran kehitysmaa-ratkaisu aurinkokennon seuraamiseen Discover-lehdessä (LINKKI).

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/