Nanopuolijohteita joustaville pinnoille

Brittiyliopisto Swansean ja saksalaisen Hampurin yliopistojen tutkijat ovat ensimmäistä kertaa havainneet metallin nanoklustereita, joita voidaan käyttää puolijohteina. Tuotetut  piirirakenteet voidaan valmistaa mustesuihkutekniikoilla myös joustaville alustoille.

Kansainvälinen tutkijatiimi suunnitteli 25 kulta-atomista koostuvia nanoklustereita ja havainnoivat niiden osoittavan puolijohtavia ominaisuuksia. He havaitsivat näistä kalvoista tehdyissä fototransistoreissa kenttävaikutuksen ja valojohtavuuden.

”Puolijohdeominaisuuksien löytäminen metallin nanoklustereissa voisi muodostaa tietä erilaisille uusille sovelluksille alkaen kenttävaikutus transistoreista ja fotoilmaisimista aina valoa emittoiviin diodeihin ja aurinkokennoihin, sanoo Swansean yliopiston kemian osaston professori Christian Klinke selittää tämän havainnon mahdollisia sovelluksia.

Nanoklustereista tuotetut piirirakenteet voidaan valmistaa joustaville alustoille, jopa mustesuihkutekniikoilla esimerkiksi puettavan elektroniikan tarpeisiin. Tulevaisuudessa kaksiulotteiset (2D) puolijohteet ovat lupaavia toteutusvaihtoehtoja kvanttilaskennalle ja tulevaisuuden elektroniikalle.

Lisää: Nanobitteja (LINKKI) ja Swansean yliopiston tiedote (LINKKI) ja tutkijoiden tiedeartikkeli Nature-lehdessä (LINKKI)

Kuva: Galchenko/Klinke, University of Hamburg/Swansea University

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/