Akkutekniikan kirjo laajenee

Akkukeksinnöt ovat maailmalla kasvavan kiinnostuksen kohteena. Myös akkujen tutkimuksessa paneudutaan entistä tiiviimmin tuoreen Uusiteknologia-lehden mukaan  Lue viimeisimmät tutkimustulokset ilmaiseksi lehden verkkoartikkelista.

Akkujen piianodeja kehitetään edelleen, vaikka markkinoilla on jo useita siihen tekniikkansa perustavia erikoissovelluksiin suuntaavia akkuvalmistajia.

Lisää tietoa akkuteknologioista voit lukea huhtikuun Uusiteknologia-lehden artikkelista. Juttu ja koko lehti on luettavissa tästä ilmaiseksi (LINKKI).

Nyt yhdysvaltalaisen Drexelin yliopiston ja Trinity Collegen uusimmat tutkimukset tuovat MXene-materiaalin tukemaan piianodin kurissa pysymistä.

Myös Korealaisen UNIST yliopiston tutkijat ovat puolestaan kehittäneet korallimaisen piianodin, joka tarjoaa erityisesti nopeaa latausta mutta myös korkeita energia- ja tehotiheyksiä

Suomessa kehitetään myös akkutekniikoita ja -kemiaa. Business Finland eli entinen Tekes on myöntänyt Aalto-yliopiston vetämälle akkumateriaalien BATCircle (Finland-based Circular Ecosystem of Battery Metals) -konsortiolle noin 10 miljoonan euron rahoituksen.

BATCircle on osa EU:n Strategista Energiateknologiaohjelmaa (SETPlan), Sen kotimaisessa konsortiossa on mukana 22 yritystä, neljä yliopistoa, kaksi tutkimuslaitosta sekä kaksi kaupunkia. Hanke kytkeytyy Business Finlandin Batteries from Finland -kokonaisuuteen.

Viimeisimpiä akkualueen kehityskulkuja Suomessa on Valmet Automotiven päätös perustaa akkupakettetteja valmistava tehdas Saloon ja maailmanlaajuisestikin mittavat Terafactory-akkukennotehtaan suunnitelmat Janakkalaan.

Lisää: Koko akkutekniikan kirjo laajenee -artikkeli Uusiteknologia 1/2019 huhtikuun numerossa.  (LINKKI, issuu). Muita akkuaiheisia uutisia Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI). HUOM! Muista myös lehden lisätietolinkit (LINKKI)

Kuva: Drexel’s College of Engineering

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta