Pienikokoinen antenni VLF-lähetyksiin

Kalifornialaisen Stanfordin SLAC National Accelerator -laboratoriossa kehitetty kompakti sauva-antenni voisi mahdollistaa liikkuvan viestinnän tilanteissa, joissa tavanomaiset radiot eivät toimi,  kuten veden alla, maanpinnan läpi ja hyvin pitkillä välimatkoilla ilmassa.

Yhdysvaltalaistutkijoiden erikoisyhteyksiin tarkoitettu kompakti VLF-antenni koostuu pietsosauvasta, johon kohdistuu värähtelevä sähköjännite. Pietsoilmiön synnyttämä sähkömagneettinen energia vapautuu VLF-säteilynä. Antennia voidaan myös moduloida toiminnon aikana optimoimaan nopeutta, jolla se voi lähettää dataa.

VLF-testijärjestely Dawn Harmer/SLAC National Accelerator Laboratory

Nykypäivän tehokkain VLF-tekniikka vaatii suurikokoisia säteilijöitä mutta tämä antenni on vain kymmenisen senttimetriä pitkä, joten sitä voitaisiin käyttää tehtäviin, jotka vaativat liikkuvuutta.

”Meidän ratkaisu on myös satoja kertoja tehokkaampi ja pystyy lähettämään dataa nopeammin kuin aiemmat vertailukelpoiset laitteet”, toteaa hankkeen vetäjä SLAC:n Mark Kemp.

VLF-teknologian käytöllä on melkoisia haasteita. Antenni on tehokkain, kun sen koko on verrattavissa sen antamaan aallonpituuteen; VLF:n pitkä aallonpituus vaatii valtavia antennijärjestelmiä.  Pienemmät VLF-lähettimet ovat taas vähemmän tehokkaita ja painavia. Lisäksi haasteena on VLF-viestinnän olematon kaistanleveys.

Lisää: Nanobitteja (LINKKI) ja SLAC:n tiedoteuutinen (LINKKI) ja tutkijoiden tiedeartikkeli Nature-lehdessä (LINKKI).

Kuva: Greg Stewart/SLAC National Accelerator Laboratory

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/