Yli 50 000 valokytkintä samalle sirulle

Kalifornialaisen Berkeleyn yliopiston tutkijat ovat rakentaneet uuden mikropeileillä toimivan fotonikytkimen, jolla voidaan ohjata optisten kuitujen läpi kulkevaa valon suuntaa nopeammin ja tehokkaammin kuin koskaan.

Berkleyn tutkijoiden fotoninen kytkin on rakennettu yli 50 000 mikroskooppisesta valokytkimestä, joista kukin ohjaa yhtä 240 valonsäteestä joko kääntymään oikealle, kun kytkin on päällä tai kulkemaan suoraan, kun kytkin on pois päältä. Ryhmän 240 x 240 matriisi syövytetään piikiekkoon ja se kattaa vain hieman postimerkkiä suuremman alueen.

”Ensimmäistä kertaa piikytkimellä lähestymme suuria kytkimiä, joita voidaan rakentaa pelkästään bulkkioptiikkaa käyttäen”, toteaa Ming Wu, sähkötekniikan ja tietojenkäsittelytieteen professori UC Berkeleyssä.

Tällä hetkellä voi toteuttaa 240 tulon ja 240 annon rakenteen, joten se on suurin koskaan raportoitu piipohjainen kytkin. Tutkijat pyrkivät parantamaan valmistustekniikkaansa tuottamaan vielä suurempia kytkimiä.

Uusi fotonikytkin rakennetaan käyttäen pieniä integroituja piirakenteita, jotka voivat kytkeytyä päälle ja pois mikrosekunnin murto-osassa, lähestyen nopeassa tiedonsiirtoverkossa tarvittavia nopeuksia.

”Suurempia erilliskomponenteista rakentuvia kytkimiä on kaupallisesti saatavilla, mutta ne ovat hyvin hitaita, joten ne ovat käyttökelpoisia verkossa, jossa ei tarvita usein tapahtuvia vaihtoja”, selvittää tilannetta Ming Wu.

Lisää: Nanobitteja (LINKKI), Berkeleyn yliopiston tiedoteuutinen (LINKKI) ja tutkijoiden tiedeartikkeli Optica-lehdessä (LINKKI) sekä aiemmat optisia ratkaisuja käsittelleet uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuva: UC Berkeley / Younghee Lee graphic

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/