Langaton älytehdas – 5G-valmius ja uusia IoT-antureita

Oululainen Haltian esitteli tänään Thingsee IoT Summitissa Helsingissä älytehdasratkaisun, jossa hyödynnetään Amazonin AWS:n Greengrass -reunalaskentateknologiaa ja Thingsee IoT -alustaa uusine antureineen. Älytehdas perustuu yksityisiin LTE-mobiiliverkkoihin ja tuleviin nopeisiin 5G-verkkoihin. 

Elektroniikan suunnittelutoiminnan rinnalla Haltian on panostanut jo useita vuosia IoT-kehitykseen. Sovellusalueita ovat olleet muun muassa pesutilojen ja kiinteistöjen automaatio. Lisäksi yritys on kehittänyt omaa Thingsee-alustan antureineen ja ohjelmistoineen. Pilvipalveluissa yritys tukeutuu Amazonin AWS-palveluun.

’’Viime vuonna Haltian IoT-bisnes kymmenkertaistui’’, kertoi Haltian toimitusjohtaja Pasi Leipälä (kuvassa) Smooth Factory- julkistustilaisuudessa. Thingsee IoT Summitissa yritys esitteli kolmannen IoT-bisnesalueen, joka keskittyy teollisuuden digitalisoimiseen ja langattomaan verkottamiseen IoT:sta pilvipalveluihin. Uuden ratkaisun avulla halutaan Leipälän mukaan pienentää tehtaiden digitalisoinnin kustannuksia jopa 90 prosentilla perinteisiin automaatiotekniikoihin verrattuna.

Smart Factory -ratkaisu perustuu yrityksen Thingsee IoT -alustaan. Se sisältää teollisuuskäyttöön tarkoitetut anturit ja yhdyskäytävälaitteen sekä Amazonin AWS IoT Greengrass -pilvipohjaisen reunalaskenta-alustan.

Haltian anturilaitteissa hyödynnetään suomalaisen Wirepasin IoT Mesh -verkkotekniikkaa siirtämään dataa paikalliseen Thingsee-yhdyskäytävälaitteeseen. Siitä tieto välittyy paikan päälle asennettuun, Amazonin AWS IoT Greengrassin Edge -reunalaskentaratkaisuun.

’’Wirepas Mesh -protokolla on luotettavin teknologia liitettäessä yhteen tuhansia langattomia antureita haasteellisessa radioympäristössä’’, Haltian Leipälä kehui tamprelaisyrityksen tuotetta.

Haltian tehdasratkaisussa on valinnaisena ominaisuutena yksityinen LTE, joka takaa turvallisen paikallisen langattoman yhteyden. Myös NB-IoT ja LTE-M ovat toteutettavissa. Tulevaisuudessa verkkona on tulossa oleva 5G.  Haltian älytehdasratkaisu onkin  ’’5G-ready ja siksi 5G-tehtaiden aikakausi on pian käsillä”, toimitusjohtaja Leipälä vakuuttaa.

 Tätä ovat älytehtaan anturit ja yhdyskäytävät

  • Haltianin Smart Factory -ratkaisussa yritys laajentaa laitetarjontaansa. Niitä ovat uudet jälkiasennettavat Angle- ja Environment rugged -anturit sekä Gateway LAN-yhdyskäytävä.  Anturit toimitetaan asiakkaalle plug and play -periaatteella – laitteet ovat asiakaskohtaisia ja heti käyttövalmiita.
  • Kun anturit on asennettu ja niihin on kytketty virta, ne luovat automaattisesti yhteyden paikalliseen Thingsee IoT -alustaan Wirepas Mesh -IoT-yhteysprotokollan kautta. Asennusprosessi on tarkoin suunniteltu, joten tehtaan tuotantoa ei tarvitse sitä varten katkaista.
  • Uusia teollisuuteen suunnattuja IoT-antureita. Kuva: Haltian

    Thingsee Angle (aloituskuvassa) on jälkiasennettava anturilaite, joka kiinnitetään manuaalisiin venttiileihin. Siinä on magneettiset ja mekaaniset kulma-anturit, jotka valvovat venttiilien asentoa. Anturin akku kestää jopa kymmenen vuotta.

  • Thingsee Enviroment rugged – anturilla voidaan valvoa ja raportoida langattomasti kaikkia tehtaan parametreja, kuten lämpötilaa, kosteutta, valoisuutta ja koneiden käyttöaikadataa.
  • Enviroment rugged -anturissa on IP67-luokan kotelo, ja vaihdettavan akun käyttöikä on viisi vuotta riippuen siitä, kuinka tihein välein anturi on asetettu lähettämään dataa.
  • Thingsee Gateway LAN on laite, joka kerää dataa eri antureista Wirepasin Mesh -protokollaa käyttävän IoT-verkkoyhteyden avulla. Yksikkö kokoaa tiedot Ethernetin kautta paikalliseen Thingsee IoT -alustaan.
  • Gatewayn asennuksessa tarvitaan vain lähiverkko- ja sähkökaapeli. Jos Ethernet-lähiverkkokaapelia ei käytetä, yhdyskäytävä toimii Wirepas Mesh -protokollaa käyttävän verkon noodina, jolloin se voidaan sijoittaa sisätiloihin. Tällöin paikalliset reunalaskenta-infrastruktuurin sovellukset toimivat yrityksen mukaan myös luotettavammin.

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta