Suomen sähkö- ja elektroniikkateollisuus kasvaa kohisten

Sähkö- ja elektroniikkateollisuuden tuotanto kasvaa jälleen EU-keskiarvoa vauhdikkaammin, kertoo Etlan tekemä uusi toimialakatsaus. Tammi-maaliskuussa alan tuotanto kasvoi Suomessa seitsemän prosenttia, kun EU:ssa keskimäärin alan tuotanto jopa hieman väheni. Muilla aloilla kasvu on tyrehtymässä.

Suomessa sähkö- ja elektroniikkateollisuuden vientitilausten arvo nousi tammi-maaliskuussa 18 prosenttia, joka poikkeaa selvästi muusta teollisuuden tuotannosta. Koko teollisuuden tuotanto kasvoi tammi-maaliskuussa vain 0,3 prosenttia vuodentakaisesta, kertoo Etla uudessa toimialakatsauksessaan.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla arvioi maaliskuun suhdanne-ennusteessaan teollisuuden koko tuotoksen kasvavan tänä vuonna kaksi prosenttia ja ensi vuonna 1,5 prosenttia.

Tutkija Birgitta Berg-Andersson, Etla

Teollisuustuotannon volyymi-indeksin mukaan koko teollisuuden tuotanto kasvoi kuluvan vuoden tammi-maaliskuussa – niin Suomessa kuin EU:ssakin keskimäärin – vain 0,3 prosenttia viimevuotisesta.

Sähkö- ja elektroniikkateollisuuden tuotanto kehittyy Suomessa suotuisammin kuin EU-maissa keskimäärin. Alan tuotanto kasvoi tammi-maaliskuussa Suomessa seitsemän prosenttia ja Ruotsissa kuusi prosenttia vuodentakaisesta. Esimerkiksi Saksassa tuotanto samaan aikaan väheni kaksi prosenttia ja EU:ssa keskimäärin 0,4 prosenttia.

Elektronisten ja optisten tuotteiden vienti Kiinaan lisääntyi huomattavasti tammi-helmikuussa.

”Sähkö- ja elektroniikkateollisuuden vientitilausten arvo nousi tammi-maaliskuussa peräti 18 prosenttia vuodentakaisesta. Se oli yllättävää jopa tilastoja työkseen seuraaville”, sanoo tutkija Birgitta Berg-Andersson (kuvassa) Etlasta.

Tietokoneiden sekä elektronisten ja optisten laitteiden osuus sähkö- ja elektroniikkateollisuuden viennin arvosta oli kuluvan vuoden tammi-helmikuussa 47 prosenttia. Ryhmän vienti lisääntyi arvoltaan 15 prosenttia viimevuotisesta.

Siitä viestintälaitteiden eli pääosin Nokian tukiasemat ja verkkolaitteiden osuus sähkö- ja elektroniikkateollisuuden viennin arvosta oli kuluvan vuoden tammi-helmikuussa runsaat yhdeksän prosenttia. Niidenviennin arvo kohosi 34 prosenttia edellisvuodesta.

Elektroniikkakomponenttien ja piirilevyjen osuus oli seitsemän prosenttia, ja niiden vienti nousi arvoltaan 17 prosenttia edellisvuodesta. Säteilylaitteiden sekä sähkölääkintä- ja sähköterapialaitteiden osuus oli vajaat seitsemän prosenttia. Niiden vienti väheni arvoltaan viisi prosenttia.

Tietokoneiden ja niiden oheislaitteiden osuus oli vajaat viisi prosenttia. Tuoteryhmän viennin arvo oli 19 prosenttia vuodentakaista suurempi. Tietokoneiden vienti on lähes kokonaan jälleenvientiä.

Sähkölaitteiden, esimerkiksi ABB:n taajuusmuuttajien, osuus koko sähkö- ja elektroniikkateollisuuden viennin arvosta oli kuluvan vuoden tammi-helmikuussa toinen puoli eli 53 prosenttia. Sähkölaitteiden vienti lisääntyi arvoltaan seitsemän prosenttia vuodentakaisesta.

Muuten Suomen hitec-vientiä ja tuotantoa varjostavat globaalin talouden muutokset ja uusimpana Yhydsvaltain määräämät tuontitullit ja kahinat Kiinan kanssa, jotka voivat olla esimerkiksi Uudenkaupungin autotehtaan, mutta laajalti uhkana myös esimerkiksi suomalaisen sähköteknisen teollisuuden viennin kasvulle.

Lisää: Etlan toimialakatsaus 2019, SET osuus sivulta 6 alkaen, 84 sivua (LINKKI, pdf)

Kuvituskuva: Nokian Oulun tutkiasematehdas

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta