Tämä auttaa Uberin robottiautoa – ensimmäinen tuotantoversio

Volvo ja Uber esittelivät tänään robottiauton tuotantoversion, joka pystyy täysin autonomiseen ajamiseen. Volvo XC90 on varustettu autonvalmistajan omien järjestelmien lisäksi Uberin autonomisella tekniikalla. Katso videolta kuinka Uberin robottiauto rakentuu ja liikkuu. 

Kuljetuspalvelu Uber ja Volvo solmivat yhteistyösopimuksen vuonna 2016 ja ovat sittemmin laatineet useita prototyyppejä, joiden tarkoituksena on kiihdyttää yritysten itseajavien autojen kehitystyötä. Sopimus sisälsi myös kymmenien tuhansien autonomisella valmiudella varustettujen perusautojen toimitusta tulevina vuosina.

Volvon XC90:m Uber-robottiauto.

Ensimmäinen tuotantoauto XC90 on varustettu autonvalmistajan omilla turvallisuustoiminnoilla, mutta myös Uberin kehittämällä tekniikalla. Tärkeimmät asiat Volvon autonomisessa tuotantoautossa ovat useat varajärjestelmät ohjaus- ja jarrutustoiminnoille sekä akun varavirtajärjestelmä. Jos jokin pääjärjestelmistä pettää jostakin syystä, varajärjestelmät toimivat välittömästi ja pysäyttävät auton.

Volvon varajärjestelmien ja antureiden lisäksi autossa on runsaasti Uberin oman Advanced Technologies -yksikön antureita, joiden avulla Uberin autonominen järjestelmä voi toimia turvallisesti, Uberin Advanced Technologies Groupin johtaja Eric Meyhoferin mukaan kaupunkiympäristössä.

Volvo suunnittelee käyttävänsä samanlaista autonomista perusautokonseptia myös tulevissa omissa autonomisissa autoissaan 2020-luvun alkupuolella. Nämä otetaan käyttöön seuraavan sukupolven Volvo -malleissa, jotka perustuvat SPA2-alustalle. Niiden toiminnot mahdollistavat valvomattoman autonomisen ajamisen selkeästi määritetyillä alueilla, kuten valta- ja kehäteillä.

’’Uskomme, että autonominen ajoteknologia tarjoaa mahdollisuuksia parantaa turvallisuutta entisestään. Odotamme, että seuraavan vuosikymmenen puoliväliin mennessä kolmannes kaikista myymistämme autoista on täysin autonomisia’’, sanoo Volvon pääjohtaja Håkan Samuelsson.

Lisää: Video Uber-Volvosta (LINKKI)

TAUSTAA: Ruotsalainen Volvo perustettiin vuonna 1927, mutta vuodesta 2010 alkaen yritys on ollut kiinalaisen Zhejiang Geely Holdingin omistuksessa. Volvon pääkonttori sekä tuotekehitys-, markkinointi- ja hallintotoiminnot sijaitsevat silti pääasiassa Göteborgissa. Yhtiön päätuotantolaitokset ovat Göteborgissa (Ruotsi), Gentissä (Belgia), Etelä-Carolinassa (USA) sekä Chengdussa ja Daqingissa (Kiina), ja moottorit valmistetaan Skövdessä (Ruotsi) ja Zhangjiakoussa (Kiina) ja korikomponentit Olofströmissä (Ruotsi).

Kuvituskuva: Shutterstock

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta