Kännykkäanturit paljastavat hengitysongelmat

Oulun yliopiston signaalitutkijat ovat kehittäneet kännykkäsovelluksen, jolla kännykässä olevat anturit pystyvät mittaamaan ihmisen hengityksen ahtautumista. Mittaus on vaihtoehto kalliille sairaalatutkimuksille.

Lääketieteellisen tekniikan professori Tapio Seppäsen mukaan hengityssignaalin analyysi perustuu signaalin mittausmuodon tulkintaan tekoälyä hyödyntäen. Oululaistutkijoiden kehittämä sovellus hyödyntää älypuhelimen jo olemassa olevia antureita ja mittausteknologiaa.

Professori Seppänen on tutkinut ryhmänsä kanssa hengitysaaltojen signaaleja jo 1990-luvulta lähtien. Uuden ratkaisun kehittämisessä ovat olleet mukana myös Oulun yliopiston lääketieteen professori Olli-Pekka-Alho sekä tutkijat Tiina Seppänen ja Niina Palmu yliopiston tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnasta.

Hengitystyön mittari on todettu luotettavaksi Seinäjoen sairaalassa tehdyissä potilastestauksissa. Kliiniset testaukset jatkuvat edelleen. Jatkokehitystyön kohteena on lisäksi mittaustyökalun opastavuus eli laitteen tulee kertoa, tuliko mittaus tehtyä oikein.

Mittarista on jätetty maailmanlaajuinen patenttihakemus. Tutkijat toivovat saavansa mittaustyökalun kaupallisille markkinoille muutaman vuoden kuluttua. Tulevaisuudessa keksintö voi myös toimia astmaatikkojen ja allergikkojen apuna etä- ja itsehoidossa.

Kuvituskuva: Oulun yliopisto

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/