HIMSS Health 2.0: Runsaasti uutta digitekniikkaa

Suomalainen terveyden ja hyvinvoinnin uusimmat digiratkaisut olivat eilen laajasti esillä Helsingissä päättyneessä HIMSS & Health 2.0 -tapahtumassa. Pääpuhujana oli tunnettujen terveysalan nimien lisäksi tulevaisuudentutkija Risto Linturi, joka kertoi tulevista terveysalueen kehitystrendeistä ja radikaaleista innovaatioista.

Navigilin turvakello sisältää myös kännykän. Kuvassa yrityksen tuotekehityksestä vastaava Tapio Selby.

Suomessa ensimmäistä kertaa järjestetty digitaalisen terveydenhuollon huipputapahtuma HIMSS & Health 2.0 European Conference 2019 päättyi Messukeskuksessa torstaina. Tapahtuma kokosi 3 000 lääketieteen, teknologian ja digitalisaation huippuasiantuntijaa yli 50 eri maasta.

Helsinki ylitti järjestäjien mukaan kaikki odotukset ja tuloksena kävijäennätys. Seminaarien lisäksi tapahtuman yhteyteen rakennetussa näyttelyssä oli mukana 140 yritystä, joista 80 esittäytyi messuhallin loppuunmyydyssä Suomi Paviljongissa.

HIMSS & Health 2.0 European Conference avainsanoina teknologia, digi, big data, tekoäly, robotiikka ja alan startupien tarjonta. Seminaariohjelma on koottu viiden teeman ympärille. Niitä olivat sosiaali- ja terveydenhuollon integrointi, kotihoidon kysymykset, datan liikkuvuuden edistäminen turvallisesti, eettisesti ja tehokkaasti, tekoälyn käyttö ja avoimen innovaation haasteet ja mahdollisuudet.

Suunnon Movesense on integroinut älykkääseen mittauspantaan myös ihon pintalämpötilaa mittavan anturin.

Näyttelyosuudessa olivat suurien nimien kuten Philips ja GE lisäksi runsaasti terveydenhoidon palvelutoimijoita sekä pieniä startup-tuoteyrityksiä. Näyttelyssä esiteltiin  esimerkiksi VR-tekniikkaa terveydenhuollon koulutuksessa.  Myös venäläisten innovaatiokeskus Skolkov oli tuonut esille yritystensä tarjontaa.

Suunto oli paikalla Movesense-anturimoduulin kanssa, kuten myös Firstbeat sykealgoritmeineen sekä turvakelloista suomalaiset Navigil ja Vivago. Niistä espoolainen Navigil on monia kilpailijoitaan kellomaisempi ja tarjoaa integroidut kännykkäominaisuudet.

Espoolaisen Popitin anturiklipsi kiinnitetään suoraan tablettiliuskaan.

Pienemmästä päästä oli espoolainen startup Popit. Yritys oli suunnitellut pienen anturiklipsin, joka tablettiliuskaan kiinnitettynä viestii käyttäjää oikeasta annostuksesta.

Pienessä moduulissa on langaton Bluetooth-yhteys kännykkää ja pilvipalvelua varten.  Hieman isompi ratkaisu on Salossa toimivan Evendosin lääkeannostelija, joka pussittaa kulloinkin otettavat lääkkeet annospussiin ja kertoo myös milloin lääkkeet on otettava.

Tapahtumassa oli esillä myös  oululaisen Nukuten kehittämä uniapnean mittauspanta, joka kuuntelee hengitystä iholta. Myös pääkaupungin kirjastoista tuttuja Hublet-yhteiskäyttötabletteja ollaan tuomassa myös sairaalakäyttöön. Kestävän kotelorakenteen takia laitealustana voidaan käyttää Samsungin vakiotablettia. Järjestelmän jakeluteline valmistetaan alihankintana Forssassa.

HIMSS & Health 2.0 European Conference järjestetään Messukeskuksessa myös ensi vuonna, 26.-28.5.2020.

TAUSTAA: Terveysteknologia on Suomessa voimakkaasti kasvava ala, joka hyödyntää muun muassa teollista internetiä, tekoälyä ja robotiikkaa sekä erilaisia potilaan hoitoon tai tutkimuksiin liittyviä digitaalisia palveluita. Suomessa on myös vahvaa tutkimus- ja kehitystoimintaa ja tuotteiden valmistusta, ja ala työllistää täällä jo yli 12 000 ihmistä. Valtaosa terveysteknologian tuotannosta menee vientiin, ja vuonna 2018 tuoteviennin arvo oli 2,3 miljardia euroa.

Kuva: Tulevaisuudentutkija Risto Linturi otti kantaa telelääketieteestä biohakkerointiin ja itsediagnosointiin ja terveydenhoidon henkilkohtaistumiseen sekä vanhenemista estäviin lääkkeisiin. Kuva: HIMSS2019 & Health 2.0

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta