Aurinkoenergiaa 5G-testiverkkoon

Langaton tietoliikenne kuluttaa merkittävästi energiaa, ja 5G-järjestelmien käyttöönotto saattaa VTT:n selvitysten mukaan lisätä kulutusta, jos ei käyttöön oteta uudistuvia energialähteitä. Siksi tutkimuslaitos selvittää omassa 5G-testiverkossaan, kuinka käytössä voitaisiin hyödyntää esimerkiksi aurinkoenergiaa.

Langattoman tietoliikenteen energiankulutus on kasvanut viime vuosina merkittävästi, ja sähköstä on muodostunut operaattoreiden suurin kuluerä. Maailman suurimpiin kuuluva operaattori Vodafone on raportoinut, että yhtiö maksaa vuosittain jo yli miljardi dollaria sähköstä, joka kuluu tietoliikenteen tukiasemien ja datakeskusten ylläpitoon.

’’Langattoman tietoliikenteen sähkönkulutus on kasvanut aina, kun uusia teknologioita on otettu käyttöön. Uskomme, että tämä toistuu, kun viidennen sukupolven järjestelmät yleistyvät, arvioi teknologiapäällikkö Tapio Rauma.

VTT on ottanut käyttöön Oulun 5G-testiverkon laitteissa aurinkosähköjärjestelmän. Tutkijat aikovat käyttää sitä myös energiatehokkaiden sovellusten ja protokollien kehittämiseen sekä vaikutusten monitorointiin.

Aurinkosähköjärjestelmään kuuluu paneelien lisäksi akkujärjestelmä, jolla voidaan varmistaa sähkönsyöttöä ja tietoliikennelaitteiden toimintaa mahdollisissa sähköverkon häiriötilanteissa, kehittää energia-autonomista toimintaa sekä tasoittaa sähkön tuotannon ja kulutuksen huippuja.

’’Samalla voidaan parantaa järjestelmien toimintavarmuutta häiriötilanteissa’’, sanoo erikoistutkija Mikko Hongisto VTT:ltä.

Arkistokuva: Fortum

Lisää: 5GTNF-testiverkoista (LINKKI)