Litiumioniakkuihin suomalaishiiltä – koetehdas Kotkaan

Stora Enso aikoo investoida 10 miljoonaa euroa koelaitokseen, jossa tuotetaan biopohjaista hiilimateriaalia ligniinistä. Sitä voidaan hyödyntää raaka-aineena Litiumioni-akuissa. Ligniinistä jalostetaan akkuihin kovahiilipohjaisia anodimateriaaleja, jotka vastaavat ominaisuuksiltaan grafiittia. 

Stora Enson uusi koelaitos rakennetaan Stora Enson Sunilan tehtaalle Kotkaan. Investointi vahvistaa entisestään Stora Enson mahdollisuuksia tarjota vaihtoehtoja fossiilisille ja louhituille raaka-aineille.

Ligniini on Sunilan nykyisen tehtaan yksi puun pääainesosista. Yrityksen tuotenimi hiilimateriaalille on  Lineo. Sillä voidaan jo korvata fossiilisia ainesosia esimerkiksi liimojen fenolihartseissa.

”Puupohjaisen ligniinin käyttö teknisenä hiilimateriaalina tarjoaa innostavia mahdollisuuksia. Koelaitos on jatkoa sille pitkäjänteiselle työlle, jota olemme tehneet erottamalla ligniiniä biomassasta kasvattaaksemme sen lisäarvoa”, sanoo Stora Enson Biomaterials-divisioonan johtaja Markus Mannström.

Hänen mukaansa tähtäimessämme ovat nopeasti kasvavat akkumarkkinat, joilla kaivataan laadukkaita, hinnaltaan houkuttelevia ja vastuullisia materiaaleja.Stora Enso kokeilee myös ligniinin jalostamista tekniseksi hiilimateriaaliksi, jota voidaan käyttää väliaineena elektrodimateriaaleissa.

Stora-Enson uuden Kotkaan tulevan koelaitoksen rakentaminen aloitetaan vuoden 2019 loppuun mennessä, ja sen arvioitu valmistumisaika on vuoden 2021 alussa. Kaupallistamisesta päätetään koetuotannon tulosten arvioinnin jälkeen.

Stora Enson Sunilan nykyinen tehdas on valmistanut ligniiniä teollisessa mittakaavassa jo vuodesta 2015. Tehtaan vuotuinen tuotantokapasiteetti on 50 000 tonnia, mikä tekee Stora Ensosta maailman suurimman kraftligniinin tuottajan.

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta