Video: Purjekoneeseen sähkömoottori ja akku avuksi

Uudella Pyhtää-Redstonen lentokentällä päästiin tutustumaan sähköiseen lentokoneeseen liettualaisen purjekoneen avulla. Akkujen lataaminen onnistuu varaustilasta riippuen parissa tai muutamassa tunnissa. Katso videolta miten kone lentää.

Liettuassa valmistetun LAK -purjekoneen nokkaan on kiinnitetty sähkömoottori ja taittuvalapainen potkuri, jonka avulla kone pääsee ilmaan ja voi lentää pelkän sähkön avulla yli 100 kilometrin matkoja. Aurinkoenergialla purjekoneen, sillä voi lentää jopa 700 kilometrin matkoja.

Sähköpurjekoneen kaksi 55 voltin akkua sijoitetaan koneessa rungossa olevaan koteloon. Akkujen kapasiteetti on 4,2 kWh.

Nurmirannan LAK -kone oli ensimmäinen Pyhtää-Redstone-kentällä käynyt miehitetty täyssähkökone.

Seuraavaksi Pyhtäälle odotetaan pääkaupunkiseudun Sähkölentoyhdistyksen kaksipaikkasta Pipistrel Alpha Electro -koulukonetta.

Uudella Pyhtään lentokentälle on syntymässä tulevaisuuden ilmailun tutkimus- ja kehityskeskus. Kentällä on jo ollut useita sähköisen ilmaliikenteen testitapahtumia.

Myös ilmatilan käyttöä tutkiva EU-rahoitteinen U-space -hanke käynnistyi Pyhtäältä kesäkuussa.

Elokuun lopulla Redstonessa järjestetään ”Drone Hackaton”, jossa muun muassa pyritään droneilla mahdollisimman korkealle.

Nurmirannan kone on näytteillä Kymin lentokentän ilmailupäivänä lauantaina 10.8. Esillä on laajalti lentokoneita DC-3-vanhuksesta uusimpiin sähkökäyttöisiin koneisiin.

Lisää: Video MiniLAK-koneen lennosta (LINKKI), Pyhtää-Redstone-kenttä (LINKKI1 ja LINKKI2),  Kymin kentällä Ilmailupäivä 10.8 (LINKKI) ja aiemmat sähkölentokoneita käsitelleet uutiset (LINKKI) Uusiteknologia.fi:ssä.

Aloituskuva:  tutkii lentoa edeltävässä taittuvalapaisen potkurin toimintaa. Pieni sähkömoottori on sijoitettu koneen nokkaan.