Privaattiverkoilla turvallisuutta – ensin 4G ja sitten 5G

Matkapuhelintekniikkaan perustuvat privaattiverkot takaavat käyttäjilleen normaali verkkoja paremman kapasiteetin, korkean käytettävyyden ja turvallisen tietoliikenteen.  Uusimpana Elisa pilotoi jo privaattiverkkoja Ericssonin kanssa toimistotiloissaan.

Elisa ja Ericsson pilottiverkon toimintaa on testattu kevään ajan, ja onnistuneen pilotin perusteella ratkaisua voidaan tarjota jatkossa Elisan yritysasiakkaille. Privaattiverkon keskeisiä hyötyjä ovat varmistettu verkon kapasiteetti, luotettava toiminta sekä tietoturvallisuus.

’’Kapasiteetti, turvallisuus ja muut kriittiset viestintätarpeet luovat eri toimialoilla kiinnostusta privaattiverkkoihin’’, sanoo Manuel Ruiz, Ericssonin Mission Critical & Private Networks -yksikön johtaja.

Elisa ja Ericsson pilotoivat privaattiverkkoa aluksi Elisan toimitiloissa, jonne rakennettiin räätälöity core-verkko ja sisätilan radioverkko.

Verkko on mobiilistandardien mukainen ja se toimii normaaleilla mobiilipäätelaitteilla – aluksi 4G- ja myöhemmin 5G-tekniikoilla.

’’Erityisesti teollisuus, logistiikka, terveydenhuolto ja kaupan ala hyötyvät privaattiverkon käytöstä, koska näillä aloilla saavutettavat liiketoimintahyödyt ovat selkeimmät. Privaattiverkkojen odotetaan leviävän muillekin toimialoille’’, kertoo Elisan liiketoimintajohtaja Eetu Prieur.

Suomessa myös muut operaattorit, Nokia ja Erillisverkot ovat kehittäneet PN-verkkoja.

TAUSTAA: Private network tuo myös varmuutta mobiiliverkon toimintaan

  • Private networkissa eli privaattiverkossa on kyse paikallisesta yrityksen omaan käyttöön räätälöidystä mobiiliverkosta, jossa verkon toiminta voidaan optimoida erilaisten tarpeiden ja käyttökohteiden perusteella.
  • Privaattiverkkoon voi tuoda esimerkiksi prosessinohjausjärjestelmiä tai videovalvontaa sekä lukuisia esineiden internetin sovelluksia (IoT).
  • Verkko tukee myös liikkuvia päätelaitteita. Lisäksi privaattiverkon laitteet toimivat myös normaalissa mobiiliverkossa, kun liikutaan privaattiverkon ulkopuolelle.
  • Yritys voi kontrolloida privaattiverkon käyttöä ja sallia pääsyn vain erikseen määritellyille laitteille.
  • Yrityksen dataliikenne voidaan halutessa pitää kokonaisuudessaan yrityksen privaattiverkossa ilman, että sitä liikkuu verkon ulkopuolelle. Nämä ominaisuudet varmistavat verkon kapasiteetin, korkean käytettävyyden ja tietoturvallisuuden.
  • Privaattiverkkojen merkityksen ennustetaan kasvavan paitsi Suomessa, myös globaalisti.

Lisää: Aiemmat yksityisiä LTE-kännykkäverkkoja koskevat uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI)

Kuvituskuva: Ericsson

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta