Huawei tuo vauhtia tekoälylaskentaan

Huawei on tuomassa tarjolle jo viime vuonna lupaamansa tekoälysuorittimen Ascend 910. Uutuus kuuluu Ascend-Max-piirisarjoihin ja tarjoaa yrityksen mukaan enemmän laskentatehoa kuin mikään tekoälysuoritin.

Vuoden kestäneen kehityksen jälkeen uutuuspiiri on saavuttanut suorituskykytavoitteensa jopa suunniteltua pienemmällä tehonkulutuksella.  Uuden tekoälysuorittimen lisäksi yritys on tuonut yleiskäyttöisen MindSpore-nimisen tekoälylaskentaympäristön.

Huawein uusi Ascend 910 saavuttaa yrityksen mittausten mukaan half-precision floating point  laskennassa (FP16) 256 teraflopsin nopeuden. Integer precision -laskennassa (INT8) nopeus on 512 teraopsia. Tehonkulutus on Huawein mukaan enintään 310 wattia.

Kilpailevia laskentapiirejä tekevät esimerkiksi Nvidia, Intel ja Xilinx sekä muutama pienempikin valmistaja.

Huawein mukaan Ascend 910:n ja MindSporen yhdistelmä oppii AI-malleja noin kaksi kertaa nopeammin kuin muut TensorFlow’ta käyttävät yleisesti saatavana olevat koulutuspiirit.

”Siinä on kiistatta enemmän laskentatehoa kuin missään muussa tekoälysuorittimessa’’, kehui julkistustilaisuudessa Huawein Eric Xu.

Tyypillisessä luonnollisen kielen käsittelyyn (NLP) tarkoitetussa neuroverkossa MindSporessa on 20 prosenttia vähemmän ydinkoodirivejä kuin markkinoi den johtavissa kehyksissä. Se auttaa kehittäjiä parantamaan tehokkuuttaan vähintään puolella.

MindSpore tukee Ascend-suorittimien lisäksi GPU- ja CPU-suorittimia sekä suoritintyyppejä. Siitä on tarkoitus rakentaa laaja ekosysteemi sovelluskehittäjille. Näin saadaan  laskentatehoa  esimerkiksi reunalaskentaan, IoT- ja kuluttajasovelluksiin, autonomisen ajoneuvoihin sekä koulutussovelluksiin.

Yritys lupaa myös avoimen lähdekoodin version ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Uusia  tekoälytuotteita esitellään 18.-20. syyskuuta kuluvan vuoden Huawei Connect 2019  -tapahtumassa Shanghaissa.

Viime vuoden tapahtumassa yritys esitteli Ascend 310 -SOC-suoritinratkaisun ja ModelArts-palvelut. Kahdeksan watin ja 16 teraopsin piiri Ascend 310 tehonkulutus oli kahdeksan wattia ja laskentanopeus 16/8 teraopsia. Sitä on otettu käyttöön jo auto- ja teollisuussovelluksissa.

Lisää: Huawei (LINKKI) ja Ascend tuotetiedot (LINKKI) sekä video julkistustilaisuudesta (LINKKI, video tulossa arkistoon)

Kuvat: Huawei

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/