Opto-elektroninen aivosiru jäljittelee hermosoluja

Australialaisen RMIT-yliopiston uusi opto-elektroninen siru perustuu ohueen materiaaliin, joka muuttaa sähköistä vastusta vasteena erilaisille valon aallonpituuksille. Näin se pystyy jäljittelemään tapaa, jolla neuronit toimivat informaation tallentamiseksi ja poistamiseksi aivoissa.

RMIT-yliopiston tutkijat inspiroituivat nousevasta biotekniikan työkalusta – optogenetiikasta – kehittääkseen laitteen, joka jäljittelee aivojen tapaa tallentaa ja menettää informaatiota. Optogenetiikka on aivotutkimuksen ala, jossa yksittäistä aivosolua hallitaan ja tutkitaan laservalon ja herkkien valokuitujen avulla.

Tutkimusryhmän johtaja Sumeet Walia kertoi, että tekniikka vie meidät lähemmäksi tekoälyä (AI), joka voi valjastaa käyttöömme aivojen hienostuneen toiminnallisuuden.

”Informaation tallentamisen, poistamisen ja käsittelemisen kyky on laskennan kannalta kriittinen ja aivot tekevät tämän erittäin tehokkaasti’’, Wallia toteaa.

”Pystymme simuloimaan aivojen hermostollista lähestymistapaa yksinkertaisesti heijastamalla erilaisia värejä sirullemme. Tämä tekniikka vie meidät tielle kohti nopeaa, tehokasta ja turvallista valopohjaista laskentaa.”

RMIT:n tutkijat ovat myös osoittaneet, että siru voi ajaa myös logiikkaoperaatioita. Kehitetty tekniikka on myös yhteensopiva nykyisen elektroniikan kanssa ja se toimii myös joustavalla alustalla integroitavaksi puettavaan elektroniikkaan.

Lisää: Nanobitteja (LINKKI) ja yliopiston tiedoteuutinen (LINKKI) ja tutkijoiden tiedeartikkeli Advanced Functional Materials (LINKKI) ja Small- lehdissä (LINKKI).

Kuva: RMIT

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta