Fujitsu avasi tietä eksalaskentaan

Fujitsu venyttää suurteholaskennan rajoja uudella klusterialustalla, jonka suorituskyky on todennettu Edinburghin yliopiston supertietokonekeskuksessa (EPCC). Fujitsu loi laitteiston prototyypin laite- ja sovellustoimittajien, yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa osana eurooppalaista NEXTGenIO-tutkimushanketta.

EU:n Horizon 2020 -ohjelmasta rahoitetty NEXTGenIO-hankkeen tavoitteena on poistaa laskennan pullonkauloja kehittämällä uusi skaalautuva ja hyvin suorituskykyinen laskenta-alusta, joka kykenee skaalaamaan kirjoitus- tai lukuoperaatioiden suorituskyvyn eksaluokkaan.

Fujitsu kehitti ohjelmassa järjestelmää ja sen sovelluksia kaventaakseen kuilua muistin ja tallennuksen välissä Intelin haihtumattomilla (persistent) Optane DC -muisteilla. Jokaisessa konenoodissa on kaksi Intelin Xeon-suoritinta ja kolme teratavua Optane DC -muistia sekä ohjelmisto, joka tukee saumattomasti luku- tai kirjoitusoperaatioita ja paljon muistia käyttäviä työkuormia.

Fujitsun suunnittelema ja Intelin prosessorikomponenteilla toteutettu 34 tietokoneen laskentaklusteri on nyt siirretty Edinburgin yliopiston EPCC-keskuksen käyttöön. NEXTGenIO-prototyyppi syntyi yli kolme vuotta kestäneestä yhteistutkimuksesta.

Fujitsun mukaan NEXTGenIO-kumppanit ovat jo raportoineet merkittävistä suorituskyvyn parannuksista uudella laskentateknologialla. Esimerkiksi Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on raportoinut NEXTGenIO-laitteiston prototyypin noin kymmenkertaistaneen hajautetun tietokannan kaistanleveyden perinteiseen järjestelmään verrattuna. Materiaalien mallintamiseen käytetyllä Castep-koodilla tehdyssä DNA-simulaatiossa suhteellinen tehonlisäys on ollut noin kaksinkertainen aiempaan ratkaisuun verrattuna.

Kuvituskuva: Fujitsu

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta