Uudenlaisia spin-transistoreita grafeenista

Hollantilaisen Groningenin yliopiston fyysikot ovat rakentaneet kaksiulotteisen spin-transistorin, jossa spin-virrat syntyvät sähkövirralla grafeenin läpi. Grafeenin päälle asetettiin volframidisulfidin (WS2) kerros, jotta saadaan indusoitua varaus/spin -muunnos grafeenissa. Katso videolta miten uudenlainen transistori toimii.

Spintroniikka on houkutteleva vaihtoehto luoda pienitehoisia elektronisia laitteita. Spin on elektronin kvanttimekaaninen ominaisuus, magneettinen momentti, jota voidaan käyttää informaation siirtämiseen tai tallentamiseen.

Groningenin tutkijoiden nanorakenne, jota käytetään varaus-spin -muunnoksen havainnointiin grafeenin ja WS2:n van der Waals heterorakenteessa. Illustration Ghiasi et al.

Grafeeni on erinomainen spinien kuljettaja. Spinien luomiseksi tai manipuloimiseksi tarvitaan kuitenkin sen elektronien vuorovaikutus atomiytimien kanssa: spin-kiertorata -kytkentä. Tämä vuorovaikutus on kuitenkin hiilessä erittäin heikko.

Jo aiemmin on osoitettu, että spin-orbit -kytkentä grafeenissa kasvaa, kun päälle asetetaan yksi kerros raskaampia atomeja sisältävää materiaalia (kuten TMD), jolloin syntyy Van der Waalsin heterorakenne.

Nyt Groningenin tutkijat loivat tällaisen rakenteen. Myös Tokion yliopiston fyysikot ovat luoneet edullisen tavan valmistaa spintronisia rakenteita.

Uusi valmistusmenetelmä on laajemmin mielenkiintoinen, koska siinä käytetään orgaanisia molekyylejä, jotka ovat suhteellisen helppo konfiguroida eri tarkoituksiin.

Lisää: Nanobitteja (LINKKI), tutkijoiden artikkeli Nano Letters -tiedelehdessä (LINKKI) ja yliopiston tiedoteuutinen ja linkki videoon (LINKKI) sekä Tokion yliopiston spintroniikkaa käsittelevä tiedoteuutinen (LINKKI).