ICT2019: Uusinta suomalaista avaruus- ja 6G-tutkimusta

Helsinki keräsi viime viikolla eurooppalaiset tutkimuspäättäjät Euroopan komission ICT 2019 Proposers Day -tapahtumaan. Tapahtuma oli Suomen EU-puheenjohtajuuskauden tärkein ICT-alueen tapahtuma, jossa oli esillä myös uusinta suomalaista avaruus- ja tietoliikenneosaamista. Mukana myös linkit tapahtuman koostevideoihin.

Digital Excellence Forum @ ICT Proposers’ Day 2019 -tapahtumassa oli laajan eurooppalaisen seminaari- ja osastotarjonnan lisäksi oma Finnish Village, jossa pääsi vaikka itse kokeilemaan, miten tulevaisuuden kilpailukyky rakennetaan digitalisaatiota hyödyntämällä.

Suomi-osastoilla esiteltiin muun muassa laivasimulaattoreita, nanosatelliitteja, tai kuinka VR-laseilla hoituvaa konttien siirtoa satamassa tai robottien etähuolto. Osastolla esiteltiin myös digitaaliseen luottamukseen perustuvia tulevaisuuden palveluita, kuten henkilökohtaisen tiedon tietoturvallinen jakamista ja hyödyntämistä.

Kaksipäiväisen ICT2019-tapahtuman seminaariosuudessa olivat esillä omat osuudet suurteholaskennasta älykaupunkeihin ja tekoälysovelluksista tietoturvaan ja tulevaisuuden tietoliikenneratkaisuihin. Suomen Finnish Villagessa esiteltiin myös oululaista 6G-mobiilitekniikan tutkimusta.

Uuden 6G Flagship -ohjelman koordinaattori Marja Matinmikko-Blue  (kuvassa) esitteli Suomi-alueen lavalla tutkimusohjelman tavoitteita ja kertoi myös uudesta 6G-selvityksestä, joka on koottu Oulun yliopistossa.  Hän kertoi myös Levillä ensi maaliskuussa jo toistamiseen järjestettävästä 6G Wireless Summit -tapahtumasta

Finnish Villagessa oli mukana avaruustoimijat (Iceye, Aalto Space Lab , VTT ja  Reaktor Space Lab), IoT-teollisuusälystä (Wirepas, Haltian, Nokia, Ponsse 3D Talo, VTT ja Uros), älykäs meriliikenne (Image Soft, Aker Arctic , Aboa Mare ja VTT), älyliikenne (Mevea, Kyyti, Vediafi, Forum Virium ja VTT) sekä digiturvallsuus (Insta, Tieto, Jyvsectec, Oulu 6G Flagship, F Secure ja muuta Sitran pilotti).

Kaksipäiväisessä tapahtumassa julkistettiin myös Euroopan komission Horisontti 2020 -tutkimus- ja tuotekehitysrahoitus sekä haut. Vuonna 2020 rahoitusta jaetaan avustuksena tutkimukseen ja tuotekehitykseen noin 13 miljardia euroa, josta toivottavasti mahdollisimman moni suomalainen tutkimustoimija saa osuutensa.

Lisää: ICT2019-koostevideot:  (LINKKI, 19,9,2019) ja (LINKKI, 20.9.2019) sekä Business Finlandin Finnish Villagen osanottajat (LINKKI) sekä World’s first 6G white paper ‘’Key drivers and research challenges for 6G ubiquitous wireless intelligence’’ -raportti (LINKKI, pdf, 8,7 Mt) ja 6G Flagship -tutkijoiden suomenkielinen artikkeli 6G-tutkimuksesta Uusiteknologia 1/2019 huhtikuun numerossa (LINKKI).