Suomalaisyritys digitalisoi merenkulkua ja satamia

Laivaliikenne ja satamat ottavat ison digitalisaatioaskeleen suomalaisen Unikien ICT-ratkaisun myötä. Yritys on valittu toteuttamaan merkittävää digitalisaatioprojektia Gävlen ja Rauman satamatoimintojen ja satamien välisen meriliikenteen hallinnointiin.

Tekoälyyn ja itseohjautuvien ajoneuvojen ohjelmistokehitykseen erikoistunut ohjelmistoyritys Unikie Oy on voittanut Ruotsin merenkulkuhallinnon järjestämän tarjouskilpailun meriliikenteen hallintaa koskevasta Efficient Flow -digitalisointiprojektista.

Liiketoimintajohtaja Jussi Mäntynen, Unikie

”Ratkaisulla mahdollistetaan digitaalinen viestintä alusten välillä ja lisäksi ratkaisun perusperiaatteena on myös se, että satamatoimijat jakavat arvioidun ja toteutuvan ajankohtatiedon liittyen tiettyihin satamakäyntiprosesseihin”, sanoo projektipäällikkö Anders Berg Ruotsin merenkulkuhallinnosta.

Unikien satamaympäristöön luoma ICT-ratkaisu tarjoaa yhdistää toimijat satamassa, sataman yhteydessä ja sekä siihen liittyvien sisämaa-operaattoreiden välillä. ICT-ratkaisun myötä pystytään integroimaan satama-alueen toiminnot oikea-aikaisesti alusten saavuttua satamaan. Näin pystytään optimoimaan toiminnot sisämaaoperaatioita myöten.

Toimitusjohtaja Esko Mertsalmi, Unikie

”Unikien ratkaisu tulee tarjoamaan skaalautuvuutta, kustannustehokkuutta ja toimintakykyä Ruotsin ja Suomen satamiin”, sanoo Unikien USA:n tytäryhtiön liiketoimintajohtaja Jussi Mäntynen (kuvassa vasemmalla). Hänen mukaansa on mahtavaa päästä suunnittelemaan ja luomaan uusi huipputekninen ratkaisu Liiavoimen lähdekoodin avulla tyhjältä pöydältä.

Ruotsin merenkulun hallinnolla on viranomaisena vastuu merenkulusta ja se vastaa kollektiivisesti hallituksen liikenne- ja talouspoliittisten tavoitteiden saavuttamisesta meriliikenteen alalla. Efficient Flow -projekti ottaa käyttöön uusia meriliikenteen hallintapalveluita askeleena kohti globaalia toteutusta.

”Satamien digitalisoituminen on tulevaisuutta. Unikien ratkaisun myötä laivaliikenne ja satamat ottavat ison digitalisaatioaskeleen yhdistäessä avaintoimijat. Tämän kehitysprojektin onnistuessa ratkaisu on valmis toteutettavaksi myös muissa satamissa läpi Pohjoismaiden”, kertoo Unikien toimitusjohtaja Esko Mertsalmi (kuvassa oikealla).

Vuonna 2015 perustettu ohjelmistokehitysyritys Unikien viime vuoden konserniliikevaihto oli noin 16 miljoonaa euroa. Yritys tarjoaa ohjelmistokehityspalveluja sekä kehittää korkean teknologian ohjelmistokehitysratkaisuja teknologiateollisuudelle. Unikie työllistää yli 250 ohjelmistokehittäjää Tampereella, Turussa, Helsingissä, Oulussa, Kuopiossa ja Kokkolassa. Sen lisäksi toimipisteet löytyvät Piilaakson Palo Altosta ja autoteollisuudelle Saksan pääkaupunki Berliinistä.

Kuvituskuva: Shutterstock/Unikie

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta