Orgaaninen piiri luo virran painettuun näyttöön

Ruotsalaisen Linköpingin yliopiston ja RISE, Campus Norrköpingin tutkijat ovat osoittaneet, että on mahdollista tulostaa integroituja piirejä, joita hyödyntää  esimerkiksi printatun sähkökromaattisen näytön virran tuottamiseen.

Orgaanisen elektroniikan laboratorion, Campus Norrköpingin tutkijat ovat nyt löytäneet tehtävään uuden materiaalin, johtavan polymeerin, joka voi kasvattaa tilavuuttaan yli satakertaiseksi.

Materiaali syntetisoitiin yhdessä Lontoon Imperial Collegen tutkijoiden kanssa. Näitä laajamittaisia integroituja piirejä voidaan käyttää esimerkiksi sähkökromaattisen näytön virran syöttämiseen. Tutkijoiden käyttämä materiaali on polymeeri PEDOT: PSS.

”Voimme nyt sijoittaa yli tuhat orgaanista sähkökemiallista transistoria A4-kokoiselle muovisubstraatille ja yhdistää ne eri tavoin erityyppisten painettujen integroitujen piirien luomiseksi”, kertoo tutkimusryhmän Simone Fabiano, orgaanisen nanoelektroniikan tutkimusjohtaja.

Noin 100 mikrometrin viivaleveyden piiriin kuuluvien elektronisten piirien tulostaminen asettaa korkeita vaatimuksia myös painoteknologialle. Apuna on ollut grafiikkateollisuus, joka on kehittänyt erittäin hienoja viivoja tuottavia painotekniikoita.

”Voimme nyt sijoittaa yli tuhat orgaanista sähkökemiallista transistoria A4-kokoiselle muovisubstraatille ja yhdistää ne eri tavoin erityyppisten painettujen integroitujen piirien luomiseksi”, kertoo Simone Fabiano, orgaanisen nanoelektroniikan tutkimusjohtaja.

Lisää: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja Linköpingin yliopiston tiedoteuutinen (LINKKI)