Nurmoon 22 000 aurinkopaneelia – kuusi hehtaaria

Suomen suurin 22 000 aurinkopaneelin energiakärkihanke on valmistunut Nurmoon. Vuonna 2017 aloitetussa ja Työ- ja elinkeinoministeriön tukemassa energiakärkihankkeessa on rakennettu yhteensä 6 MWp:n  ja 22 000 aurinkopaneelin kokonaisuus sekä uusimpanan sähkövarasto Atrian tehtaiden yhteyteen.

Hankkeessa rakennettiin Suomen suurin aurinkovoimalakokonaisuus Nurmoon, joka koostuvat 11 erikokoisesta maa-, seinä- ja kattoasenteisista aurinkovoimaloista.

Aurinkopaneeleja on asennettu pinta-alaltaan noin kuusi hehtaaria, joka vastaa noin yhdeksän jalkapallokentän pinta-alaa. Aurinkovoimalat tuottavat noin viisi prosenttia Atrian käyttämästä sähköenergiasta vuositasolla.

Aurinkovoiman lisäksi investoitiin älyä lisäävää ja energiaa säästävää teknologiaa yhteensä 19 eri kohteeseen tuotantolaitokselle muun muassa moottorikäyttöihin.  Tuotantolaitosten sähköverkkoon, aurinkovoimalan rinnalle on integroitu myös yhden megawatin sähkövarasto, joka vastaa noin 25 sähköauton akustoa.

Kokonaisinvestointi oli 6,5 miljoonaa euroa. Hanke toteutettiin kotimaisen aurinkosähköyritys Solarigo Systems Oy:n ja Atria Suomi Oy:n hanketta varten perustaman Nurmon Aurinko Oy:n toimesta, Työ- ja elinkeinoministeriön tukemana energiakärkihankkeena.

Nurmon Aurinko on toiminut hankkeessa investoijana ja toimittaa pitkäaikaisella palvelusopimuksella aurinkosähköä ja -palveluja Atrialle. Nurmon Aurinko vastaa myös laitteiden huollosta ja ylläpidosta.