Inteliltä uusi superlaskenta-arkkitehtuuri

Intel esitteli Supercomputing 2019 -tapahtumassa uuden Xe-arkkitehtuuriin perustuvan laskentaratkaisun. Tuleva seitsemän nanometrin piiriperhe on tarkoitettu superlaskentaan ja tekoälysovelluksiin. Ohjelmointiin tulee myös uusi OpenAPI-ohjelmointimalli.

Intel haluaa nostaa omaa profiiliaan superlaskennan markkinalla, jossa AMD ja Nvidia ovat viime aikoina juhlineet. Suoritinvalmistajat kisaavat entistä kovemmin ja erityisesti uusien laskenta- ja eriyisesti tekoälysovellusten toteuttamiseksi. Intel on kehittänyt AI-aluetta myös ostamassaan israelilaisyhtiö Mobileyen ratkaisuissa (ajoneuvosovellukset) ja omissa Nervana-suorittimissaan.

Intelin Supercomputing-tilaisuudessaan jo ennakkoon esittelemä GPU-piiriperhe “Ponte Vecchio” tullaan valmistamaan tämän hetkisten tietojen mukana seitsemän nanometrin prosessilla ja hyödyntämällä Foveros-paketointia sekä EMIB-siltoja.

Intelin uutuuspiiri tulee olemaan aikanaan ilmestyessään joko ensimmäinen tai ensimmäisiä exascale-GPU-tason piirejä. Piirin valmistumista voi kuitenkin jarruttaa, että Intelillä on ollut toimitushaasteita jopa 10 nm:n prosessoritoimitustensa kanssa.

Uutuuspiirissä hyödynnetään XeHPC-mikroarkkitehtuuria, jota on aiemmin jo käytetty grafiikan tuottamiseen XeLP- ja XeHP-ratkaisuissa.

Xe-arkkitehtuuri tukee vaihtelevan levyisiä vektorilaskuja ja se kykenee toimimaan yhtäaikaisesti sekä SIMD (Single Instruction, Multiple Data) sekä SIMT (Single Instruction, Multiple Threads) tiloissa

XeHPC arkkitehtuuri on suunniteltu grafiikan tuottamisen sijaan korkean suorituskyvyn heterogeeninen tietojenkäsittely erityisesti superkoneympäristöissä, kuten Project Aurora -supertietokone, jossa on Intelin lisäksi Cray. Se pitäisi toimittaa vuonna 2021.Intel on tehnyt myös yhteistyösopimuksen Atos-superkonevalmistajan kanssa.

Uusi ohjelmointimalli OneAPI

Intel kertoi tapahtumassa myös oneAPI-ohjelmointimallistaan, joka toisi yhtenäisen ratkaisun sovelluskehitykseen eri laitealustoille. Inteö lupaa OneAPI:n säilyttävän olemassa olevat ohjelmistoinvestoinnit tukemalla olemassa olevia kieliä ja tarjoaa kehittäjille joustavuutta rakentaa omia sovelluksia.

OneAPI-määritys sisältää ohjelmointikielen, tehokkaat sovellusliittymät ja matalan tason laitteistorajapinnan. Intelin OneAPI-beetaohjelmisto sisältää jo nyt kääntäjiä, kirjastoja ja analysaattoreita.

OneAPI tukee muun muassa C++:sta kehitettyä Data Parallel C++ (DPC++) -kieltä, Intelin VTune-profilointia,  Intel Advisor -rinnakkaistamistyökalua ja GDB-virheenjäljitystä. Lisäksi tarjolla on useita sovellusspesifisiä kirjastoja syväoppimiseen, laskentaan, videon sekä mediatiedostojen käsittelyyn.

Tällä hetkellä oneAPI-beetajulkaisu on toteutettu Xeon Scalable -prosessoreihin, integroidulla grafiikalla varustettuihin Core-suorittimiin ja Intelin FPGA-kiihdytinratkaisuihin. Beta-verio oneAPI:stä on ladattavissa Intelin kehittäjäsivustolta.

Lisää: Intel (LINKKI), Supercomputing-aineisto (LINKKI), OpenAPI (LINKKI, pdf, 1,5 Mt) ja Beta-version lataus (LINKKI)

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

Kuvituskuva: Shutterstock

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta