Australialaistutkijat kohti turvallisempia litiumioni-akkuja

Australialaisen Deakin yliopiston materiaalitutkijat ovat osoittaneet, että nestemäiset ilman liuotinta toimivat kiinteärakenteiset akut voidaan valmistaa helposti. Tulokset tasoittavat tietä tulevaisuudelle, jossa ei ole palavia tai rähähtäviä akkuja jos ne kuumenevat liiaksi.

Deakinin tutkijatohtorit Fangfang Chen ja Xiaoen Wang sanovat löytönsä merkitsevän, että päivittäisissä esineissä, kuten matkapuhelimissa, tietokoneissa ja ajoneuvoissa olevat litiumioniakut eivät enää aiheuta palovaaraa, koska tällä hetkellä käytetty erittäin haihtuva nestemäinen elektrolyytti korvataan kiinteällä polymeerimateriaalilla.

”Tuloksemme osoittavat, että seuraavan sukupolven akut ovat paljon turvallisempia ja niiden suorituskyky on poikkeuksellisen paljon parempi. Löytämämme elektrolyytin avulla meillä on mahdollisuus käyttää litiummetallianodia, jolloin tulevaisuuden akut kestävät kaksi kertaa niin kauan kuin nykyään yhdellä latauksella. Vaihtoehtoisesti ne voivat olla puolet pienempiä ja painoisia vaarantamatta suoritusaikaa.” toteaa tohtori Zianoen Wang.

Australialaisyliopiston tutkijat käyttäneet olemassa olevia kaupallisia polymeerimateriaaleja uuden prosessin luomiseen.

”Polymeerejä on käytetty akkujohteina jo yli 50 vuotta, mutta olemme ensimmäiset käyttäneet olemassa olevaa kaupallista polymeeriä parannetulla tavalla”, tutkijat sanovat.

Toistaiseksi tutkijat ovat todistaneet prosessin vain nappiparistoissa, mutta he ovat aloittaneet pussikennojen valmistuksen ja testauksen ja toivovat sen houkuttelevan teollisuuskumppaneita yhteistyöhön heidän kanssaan.

Lisää: Nanobitteja (LINKKI) ja Deakinin tiedoteuutinen (LINKKI) sekä tutkijoiden tiedeartikkeli Joule-lehdessä (LINKKI).