Suomi opettaa eurooppalaisille tekoälyn perusteet – monella kielellä

Suomi tarjoaa suositun Elements of AI -verkkokurssin EU-kansalaisten käyttöön vuosien 2020–2021 aikana. Kurssi toteutetaan kaikilla virallisilla EU-kielillä. Tavoitteena on kouluttaa prosentti EU-kansalaisista tekoälyn perusteisiin. Verkko-opetuksen ansiosta koulutus maksaa alle 1,7 miljoonaa euroa.

Suomen aloite julkistettiin Brysselissä tänään. Hankinta tehdään työ- ja elinkeinoministeriön budjetista, ja hankinnan arvo on 1,679 miljoonaa euroa.

Kurssin tukena ovat olleet Nokian Risto Siilasmaa, Reaktorin Hanna Hagström ja Helsingin yliopiston Teemu Roos. Kuva: Aki Rask.

’’Haluamme jättää puheenjohtajakaudesta käytännönläheisen jalanjäljen, joka vastaa yhteen Euroopan ja Suomen suurimmista haasteista: digitaitojen kehittämiseen’’, työministeri Timo Harakka sanoo.

Hänen mukaansa tällä investoinnilla on kolme tavoitetta: panostamme ihmisten osaamiseen, lisäämme EU-kansalaisten käytännön ymmärrystä tekoälyn mahdollisuuksista ja luonteesta, ja vahvistamme Euroopan digitaalista johtajuutta ja tätä kautta kilpailukykyä.

Elements of AI on maksuton verkkokurssi, jonka ovat toteuttaneet Helsingin yliopisto ja suomalainen teknologiayritys Reaktor. Kurssin tarkoituksena on rohkaista oppimaan tekoälyn perusteet iästä tai koulutuksesta riippumatta. Kurssi luo pohjaa myös tekoälyn kriittiselle ymmärrykselle

Elements of AI on julkaistu vuonna 2018, ja kurssi on jo saatavilla englanniksi, suomeksi, ruotsiksi ja viroksi. Alun perin tavoitteena oli saada yksi prosentti suomalaisista, eli noin 55 000 ihmistä, opiskelemaan tekoälyn perusteet. Tavoite täyttyi muutamassa kuukaudessa.

Elements of AI on Helsingin yliopiston kaikkien aikojen suosituin kurssi. Palkittuun kurssiin on osallistunut verkon kautta yli 220 000 henkilöä 110 maasta. Nokian säätiö myönsi vuoden 2019 tunnustuspalkinnon myös Elements of AI -verkkokurssille ja sen kuvan kehittäjille Hanna Hagströmille ja Teemu Roosille.

Lisää: Elements of AI -kurssisivu (LINKKI), EU:n uutiskirjesisvusto eri kielille (LINKKI) ja aiemmat kurssia käsitelleet uutiset (LINKKI)

Päivitetty